Film

Skribent

Martin Persson

23 juli 2024 | 06:00

På tv ikväll: Tom Hanks kämpar mot pirater i hyllad dramathriller från 2013

Regissören bakom ”Bourne” visade än en gång att han kunde tackla tunga verklighetsbaserade draman.
Tom Hanks är minst sagt en skådespelare som inte behöver någon introduktion. Vare sig man talar om ”Forrest Gump”,  ”Philadelphia”, ”Rädda menige Ryan”  eller andra favoriter som ”The Post” och ”A Beautiful day in the neighbourhood” är han en man att räkna med och som har flera Oscarsnomineringar- och vinster att skryta med.
 
Visst var Tom Hanks tidigare film av Robert Zemeckis, ”Cast Away”,  ett spännande drama om en vanlig man som fångas i en ovanlig situation där han måste överleva? Då tycker jag att det är hög tid att även kolla in ”Captain Phillips” av Paul Greengrass från 2013.
 
 
Paul är som flera kanske vet mannen bakom flera av filmerna om Jason Bourne, men har även regisserat ett antal spännande verklighetsbaserade thrillerdraman som ”United 93”, ”22 July” och för ett par år sedan även westernfilmen ”News of the World” med Tom Hanks i huvudrollen.
 
Denna gång ger sig Oscarsvinnaren in i den sanna historien om ett skepp som 2009 blev kapat av pirater i Somalia. En osannolik och medvetet skakig och otäck berättelse och faktiskt första gången på tvåhundra år som ett amerikanskt skepp blivit kapat. Hanks briljerar i den subtila och känslosamma rollen som Kapten Richard Phillips och även flera av de unga piraternas skådespelare imponerar starkt med komplexa och desperata rolltolkningar.
 
 
Intressant kuriosa är att Paul Greengrass medvetet höll den amerikanska besättningen och de somaliska piraternas skådespelare ifrån varandra mellan inspelningarna, detta för att skapa en känsla av spänning och ovisshet sinsemellan.
 
”Captain Phillips” nominerades för en mängd Oscars, bland annat ”Bästa film”, ”Bästa manliga biroll” och ”Bästa manus”. Mycket förtjänt för en film som i typisk Paul Greengrass-anda lyckas kombinera känslosamt drama med rafflande spänning och snygga actionscener som få.
 
 
”Captain Phillips” visas ikväll 21:00 på TV6. Streamar även på Viaplay och går att hyra & köpa på SF Anytime.
| 23 juli 2024 06:00 |