Film

Skribent

Alexander Svensson

18 juli 2024 | 06:00

På tv ikväll: Dramat från 2016 kallades "bästa krigsfilmen sedan Rädda menige Ryan"

Mel Gibson gjorde en storslagen och hyllad comeback med det här brutala krigsdramat.
Efter tio års frånvaro och åtskilliga klavertramp som satte karriären i sank återvände Mel Gibson 2016 till regissörsstolen med krigsfilmen “Hacksaw Ridge”. Berättelsen kretsar runt Desmond Doss, en ung och gudsfruktig soldat under andra världskriget som vägrar bära vapen, men ändå utför hjältedåd på slagfältet tack vare oerhört mod och självuppoffring.
 
“Hacksaw Ridge” blev en av 2016 års mest hyllade filmer när den släpptes, och nominerades för sex Oscars, bland annat för regi (Mel Gibson) och bästa huvudrollsinnehavare (Andrew Garfield, som spelar Doss). Den vann två, för bästa klippning och bästa ljudmix. Vill du se en film som låter prisbelönt bra så är “Hacksaw Ridge” med andra ord rullen för dig.
 
 
Det var inte bara på galorna som “Hacksaw Ridge” prisades. Recensenterna var i många fall lyriska, och filmen kallades mer än en gång för “den bästa krigsfilmen sedan “Saving Private Ryan”. Skildringarna av krigets brutalitet och fasor var särskilt omtalade, vilket kanske inte är så konstigt, då Gibson är känd för att inte väja undan för det råa och våldsamma i filmerna han regisserar.
 
Trots framgången så var det inte alls säkert att Mel Gibson skulle göra “Hacksaw Ridge”. Han fick frågan om att regissera filmen vid två olika tillfällen, och tackade nej bägge gångerna innan han slutligen ändrade sig och bestämde sig för att göra filmen.
 
 
“Hacksaw Ridge” är en film om hur tro kan inspirera till hjältedåd, och dessutom en oerhört stark underdog-historia. Se den ikväll klockan 21:00 på TV6. Den finns också att streama på Viaplay.
 
| 18 juli 2024 06:00 |