Film

Skribent

Viktor Eriksson

25 november 2023 | 06:00

På tv ikväll: Nostalgiska 80-talsklassikern som tog Tom Cruise till nya höjder

80-talsklassikern "Top Gun" är inte ett mästerverk, men den gjorde ett mästerverk möjligt.
Top Gun: Maverick” från 2022 hör till det bästa som en stor Hollywoodstudio fått ur sig på många år vad gäller bred och fantastisk underhållning. Den som vill förstärka upplevelsen av detta underverk av praktiskt och fysiskt filmarbete bör förstås också se till att se “Top Gun” från 1986.
 
Filmen handlar om den unga, begåvade och kaxiga Maverick (Tom Cruise) som skickas till USA:s elitskola för stridspiloter, Top Gun. Den är långt ifrån lika bra som "Top Gun: Maverick" men är likväl som ett varmt bad i atmosfären från ett amerikanskt 80-tal som förmodligen aldrig fanns, men som vi önskar hade funnits. Där militären är cool, där fienden är dum och namnlös och där det är okej att bete sig som ett arrogant as så länge som du i slutändan bara är tillräckligt begåvad.
 
Allt du egentligen behöver veta om "Top Gun" är att det är en film som har en egen high five uppkallad efter sig. Regissören Tony Scott förstod här verkligen värdet av att hålla det enkelt samt att det finns vissa universella sanningar. Som att jetplan är naturligt supercoola. Ungefär som elgitarrer eller dinosaurier.
 
Har du aldrig sett “Top Gun” tidigare kommer det förmodligen kännas som om du redan gjort det på grund av alla ikoniska sekvenser, bilder och repliker du lär ha absorberat genom kulturell osmos. Från Mavericks outfit till volleyballmatchen med Val Kilmer, som är så manlig att den blir homoerotisk, och den genuint fina dynamiken mellan Maverick och Goose. 
 
“Top Gun” är inte ett mästerverk, men det är en film som agerade språngbräda för en av de intressantaste uppföljarna på år och dar. Och bara för det, är den nästan ett mästerverk. Du kan se "Top Gun" på Sjuan ikväll klockan 22:00. Filmen går också att streama via Netflix, Tele2 Play och Skyshowtime.  
 
| 25 november 2023 06:00 |