TV-tips

Skribent

Martin Persson

2 september 2024 | 04:00

På tv inatt: Alicia Vikander och Mads Mikkelsen möts i historiskt mästerverk från 2012

Oscarsnominerad och fantastiskt skådespel med tätnande intriger.
Två internationellt älskade profiler här i norden är ju utan tvekan Alicia Vikander och Mads Mikkelsen – utöver Hollywoodsuccéerna är de ju så klart även aktuella i en del fantastiska draman hemma i Sverige och Danmark.
 
”A Royal Affair” är regisserad av Nikolaj Arcel, som bland annat gjort fantastiska filmer som ”Män som hatar kvinnor” och nyligen aktuella ”Bastarden”, så han vet absolut vad han gör när det gäller dramaturgi och att hantera stark dialog och skådespel.
 
Filmen tar vid i mitten av 1700-talet i Danmark, där en ung drottning som lever under ett olyckligt äktenskap med en galen kung inleder en relation med sin läkare. Tillsammans inleder de en vågad revolution av upplysning som ska förändra landet, men inte utan ödesdigra konsekvenser.
 
Skådespelet är fantastiska från samtliga, men Vikander och Mikkelsen lyser helt klart starkast, vilket är föga förvånande. Kostymarbetet är även briljant och tidsenligt autentiskt.
 
Här på Moviezine placerade Rebecca Unnerud filmen på en prestigefylld tredjeplats på vår lista över de 10 bästa danska filmerna. Motiveringen som gavs var: "Den är perfekt på ytan, såsom foto och kostym, men sitter också på en riktigt bra historia, både på det politiska planet och genom kärlekshistorien." Det går inte annat än att hålla med, intrigerna och kemin mellan karaktärerna lyser upp historien ypperligt.
 
Vid den danska Oscarsgalan Bodil nominerades filmen för ”Bästa film”, ”Bästa kvinnliga huvudroll”, ”Bästa manliga huvudroll”,  samt flera nomineringar för de övriga fantastiska birollerna. Succén slutade inte heller där, utan man lyckades faktiskt komma få upp ögonen även över havet, där filmen nominerades för ”Bästa utländska film” vid Oscarsgalan 2013. Inte illa, trots att filmen inte vann något. 
 
”A Royal Affair” visas inatt 00:30 på SVT1. Filmen streamar även gratis på SVT Play, samt streamar på Netflix, Viaplay och Prime Video. Finns även att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
| 2 september 2024 04:00 |