Film

Skribent

Alexander Svensson

31 juli 2024 | 05:00

På tv inatt: Ikonisk monsterrulle som banade väg för modern storfilm

En av världshistoriens mest älskade och revolutionerande filmer går på tv i natt!
"Jurassic Park" är en av tidernas mest kända, ikoniska och älskade filmer. Steven Spielbergs äventyr genom ett dinosauriezoo med filmhistoriens sämsta säkerhetssystem har fascinerat, skrämt och imponerat på flera generationer av filmfantaster och dinosaurienördar. 
 
För dig som fortfarande befinner dig på Kritaperioden rent populärkulturellt så handlar "Jurassic Park" om en galen miljardär som bestämmer sig för att återuppliva dinosaurier och placera dem i ett zoo. Det är så klart en usel idé som spårar ur snabbare än man kan säga ankylosaurus, och snart så är de otursamma besökarna fast på en ö ihop med ett gäng hungriga skräcködlor, utan något elstängsel som skiljer dem från varandra.
 
 
Rollistan i "Jurassic Park" är lika perfekt som filmen i övrigt: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson och Richard Attenborough står alla för suveräna insatser. Vad som dock lyfte filmen var dinosaurierna själva, som Steven Spielberg blåst liv i genom en kombination av praktiska och digitala effekter. Filmens effekter har i efterhand prisats högt och lågt som ett landmärke i filmhistorien, och något som höjde ribban för vad som ansågs möjligt att åstadkomma. Det här är, kort sagt, ett stycke filmhistoria. 
 
Vill du spendera natten ihop med ett gäng hungriga jättereptiler så kan du se "Jurassic Park" klockan 00:00 inatt på Kanal 5. Den går också att streama på Netflix, SkyShowtime och Prime Video.
 
| 31 juli 2024 05:00 |