Film

Skribent

MovieZine

27 augusti 2024 | 05:00

Inatt på tv: Knarkig kultfilm fick en underskattad uppföljare efter 21 år

Det här kan vara en av de absolut bästa filmerna från 2017.
Året var 1996 när vi för första gången fick stifta bekantskap med Renton, Spud, Sick Boy och de andra vännerna i Edinburgh som flyr vardagen med hjälp av droger.
 
Den banbrytande, småäckliga och helgalna knarkkomedin "Trainspotting" nominerades till en Oscar för Bästa manus och ligger på plats #170 på IMDB:s lista över de bästa filmerna någonsin.
 
Efter mer än 20 år valde regissören Danny Boyle att samla ihop hela gänget på nytt. Resultatet blev en nostalgisk återförening, återigen med Ewan McGregor i centrum, när hans rollfigur återvänder hem för första gången på länge. Där väntar Robert Carlyle och Jonny Lee Miller som om tiden stått still.
 
Frågar du MovieZines skribent Viktor Jerner så är "T2 Trainspotting" till och med bättre än originalet. I listan över de mest underskattade filmerna från 2017 kallades den för "en av årets absolut bästa filmer, och en av de bästa uppföljarna som någonsin har landat på vita duken".
 
"Danny Boyle och John Hodge tog den centrala "Trainspotting"-tematiken kring beroende och utforskade det på briljanta nya sätt, med en lutning åt åldersnoja, kvävande ånger och frågeställningar kring mortalitet. Den är både djupt personlig och nostalgisk på samma gång, samt skådespelad och fotograferad helt fläckfritt."
 
En skön detalj: regissören valde medvetet "T2 Trainspotting" som titel, och visst är det en blinkning till "Terminator 2" - en annan suverän uppföljare.
 
- Varför filmen heter ”T2” är för att karaktärerna själva hade velat det. Hade de vetat om att de var med i en uppföljare, hade de sagt: ”Låt oss kalla den för ”T2” för att reta upp James Cameron!” Även om de här killarna skulle älska hans filmer, berättade Danny Boyle för MovieZine.
 
"T2 Trainspotting" visas inatt 23:20 på TV6.
 
| 27 augusti 2024 05:00 |