Film

Skribent

Martin Persson

9 augusti 2024 | 05:00

Guldbaggevinnaren "Paradiset brinner" bland 13 nya filmer på SVT Play

Ny vecka, fler nya och klassiska mästerverk. Flera nyligen bioaktuella.
SVT fortsätter att leverera med en lika ambitiös uppsättning filmer som alltid.
 
Vill du dyka ner i och utforska det bästa från den italienska neorealismen föreslår jag att du kollar in den tokhyllade klassikern ”Cykeltjuven”. Filmen är en anspråkslös pärla från 1948 av mästaren Vittorio De Sica och utnämndes redan på 1950-talet till tidernas bästa film.
 
”Paradiset brinner” är även ett hett tips, som gick på bio i höstas och vann den prestigefyllda Guldbaggen för Bästa film. Mika Gustafson regisserar dramat om tre mindreåriga systrar som lever utan föräldrar i en kaotisk miljö där allt de har och behöver är varandra. Det är en rå, ypperligt regisserad och känslosam coming-of-age i stil med de bästa i genren.  Här på Moviezine gav vår recensent Anna Hedlin filmen 4/5 i betyg och berömde dess ”magiska och smärtsamma uppväxtskildring”.
 
Undgå att nämnas ska inte heller Bo Widerbergs fantastiska Beck-film ”Mannen på taket” med Carl-Gustaf Lindstedt, Jacques Audiards känslostarka franska film ”Rust and Bone” och kanske framförallt M. Night Shyamalans hyllade debutfilm ”Sjätte sinnet”, den geniala och välspelade Bruce Willis-thrillern med otroliga twister som faktiskt fyller 25 år i år!
 
Missade du Mikael Persbrandt och Peter Dalles film tillsammans, ”Tills solen går upp” på bio 2021, kan du dessutom glädjas över att den annorlunda dramakomedin nu finns att se på SVT Play.
 

13 nya filmer på SVT Play

 
● Cykeltjuven
● Efter bröllopet
● Escape from Pretoria
● Hetsaren
● Min pappa Marianne
● Narkos
● Paradiset brinner
● Rust and Bone
● Röda husets hemlighet
● Saint Frances
● Sjätte sinnet
● The Translator
● Tills solen går upp
| 9 augusti 2024 05:00 |