Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 april 2024 | 14:30

Peter Birro: "Det är sånt man som manusförfattare drömmer om!"

Regissören Elle Márjá Eira och manusförfattaren Peter Birro om att filmatisera "Stöld" - den senaste svenska originalfilmen på Netflix.
I nya svenska Netflix-dramat "Stöld" står samernas traditioner och kultur i fokus. Filmen tar oss till Norrland där vi möter Elsa, en flicka som växt upp med drömmen om att bli renskötare. Samtidigt måste hon tackla samhällets fördomar, och konfrontera den person som har ihjäl hennes renar medan polisen står handfallna. Historien utvecklas snart till en thriller på liv och död.
 
Häromveckan fick vi besöka galapremiären i Stockholm, där regidebuterande Elle Márjá Eira och manusförfattaren Peter Birro fanns på plats. De har adapterat filmen från Ann-Helén Laestadius roman med samma namn. Dagarna innan hölls världspremiären i Kiruna.
 
- Jag var väldigt bestämd på att ha en visning hemma, med vårt folk. Våra skådisar och crew var där med familj och vänner. Det var en fin upplevelse, men också väldigt stark. Mycket tårar blev det. Vi pratade och vi grät, berättar regissören.
 
- Nästan alla mina skådisar är renskötare. Många av dem har aldrig varit på film förr. Men de har den här erfarenheten och de har sina egna historier, tillägger hon.
 
Peter Birro vid galapremiären på Bio Capitol i Stockholm. Foto: David Thunander
 
Manusförfattaren Peter Birro är känd för flera uppmärksammade och hyllade svenska filmer och serier: från "Upp till kamp" till "Monica Z". Han tvekade inte för en sekund när producenterna satte boken i hans hand:
 
- Jag ville vara med direkt. Ann-Heléns bok innehåller allt det som en manusförfattare drömmer om. Stor dramatik, massor av konflikter, en kamp på liv och död... Och jag har alltid varit intresserad av samer och samernas kultur, men inte kunnat så mycket om det.
 

"Ett mäktigt porträtt av en ung samisk kvinna"

 
Birro såg en möjlighet att dyka in i samernas värld och upptäcka något nytt.
 
- Historien bygger på en samisk erfarenhet som vi talar för lite om. Om hur samernas traditionella sätt att leva hotas, av klimatförändringar, tjuvskytte, gruvbrytningar och en strukturell rasism som ibland är chockerande brutal. Det intresserade mig väldigt mycket.
 
- Samtidigt vågar boken ta upp konflikter också inom den samiska gemenskapen, som till exempel de patriarkala strukturerna som Elsa tvingas möta i sin kamp.
 
 
Framför allt lockades Birro av skildringen av Elsa, huvudpersonen som i filmen "Stöld" spelas av Elin Kristina Oskal.
 
- Det är ett mäktigt porträtt av en ung samisk kvinna som bestämmer sig för att sätta stopp för det systematiska dödande av renar som plågat hennes familj i generationer. För att göra det måste hon gå emot alla sina inre rädslor. När hon gör det får hon både polisen emot sig, alla svenskarna i den egna staden och även männen i den egna gemenskapen, säger han.
 
- För oss manusförfattare kallas det "conflicts on all levels in her life". Det är vad man drömmer om när man skriver!
 
Annika Sucksdorff, Peter Birro och filmens regissör Elle Márjá Eira blir intervjuade av Jonas Pedersen Hardebrant. Foto: David Thunander
 

"Local for local" - Netflix satsar nordiskt

 
"Stöld" är producerad av Netflix i samarbete med Samiska filminstitutet. Annika Sucksdorff, chef för nordiska originalfilmer, berättar mer:
 
- Den här filmen är otroligt viktig för oss. Den har ett helt unikt perspektiv. Den bidrar med diversitet, och den resonerar med vår samtid. Den tar upp viktiga samtalsämnen.
 
Samtidigt tror hon starkt på ett intresse även från publiken utomlands.
 
- Vi har sett många gånger hur berättelser med hyperfokus på sin lokala publik lyckas också globalt. Se bara på "Squid Game" eller "La Casa de Papel". Det är sällan man kan rikta sig mot någon obskyr global publik och träffa rätt på alla fronter. Vi tror på vår innehållsstrategi som heter "local for local", säger Annika Sucksdorff.
 
Filmens regissör Elle Márjá Eira får avsluta med att prata om sina förhoppningar när "Stöld" släpps ut till över 200 miljoner hushåll.
 
- Det är bara en liten del av vår historia. Det finns så mycket mer. Men jag hoppas att folk kan lära sig något om samerna, samisk kultur, livet uppe i norr som är helt annorlunda än här (i Stockholm). Och jag hoppas att folk ska gråta och känna på alla känslor de har i hela kroppen.
 
 
 
"Stöld" finns nu att streama på Netflix.
| 16 april 2024 14:30 |