TV-tips

Skribent

Martin Persson

5 oktober 2024 | 06:00

På tv ikväll: Underskattad HBTQ-pärla om demonregissör - Frankrikes flitigaste regissör är tillbaka

Francois Ozon regisserar en skrämmande och konstnärlig film om narcissism och obalanserad makt.
Det finns något fascinerande med de dessa narcissistiska och rentav psykotiska konstnärer.
 
Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, John Ford och Michael Cimino är bara några av de namn som haft extremt höga (och kanske till viss del rättfärdigade?) åsikter om sig själva och varit villiga att kliva över lik och framkalla tårar för att framställa sin vision. Inom musikindustrin finns ju även extremfall som Phil Spector, för att inte tala om alla lidande konstnärer inom industrin som på olika sätt försökt dämpa sina demoner.
 
Francois Ozon är, vad vi vet, ingen demonregissör själv, men likt Suzanne Osten i mästerverket ”Bröderna Mozart” framställer han den narcissistiska och djupt egocentriska sidan snyggt som få i filmen ni snart ska få se.
 
”Peter von Kant” har ingen direkt koppling till Fassbinders ”Petra von Kants bittra tårar”, men namnet kunde inte passa någon bättre än vår djupt pretentiöse, arrogante och empatilösa huvudperson som anser att han är ämnad för stordåd som filmregissör. Maktmissbruk och att förföra unga män faller von Kant in helt naturligt och han njuter av att förödmjuka och leka med folks känslor. När han möter en ny snygg skådespelare ser han det som en utmaning och det hela urartar sig i en komplex och känslovållande historia.
 
Filmen bygger på väldigt snyggt foto och Ozon är återigen i sitt esse med ett väldigt levande bildspråk och de metaforer som formar en djupt störd och sårad man. Denis Ménochet imponerar i huvudrollen som en komplex och osympatisk men ändå mänsklig gestalt. På franska Oscarsmotsvarigheten César nominerades han för Bästa manliga huvudroll.
 
Ta en titt på denna annorlunda och något underskattade pärla nu ikväll. Skulle den göra Ingmar Bergman stolt, eller kanske bli för mycket av en spegel in i honom själv? Avgör själv.
 
”Peter von Kant” visas ikväll 22:30SVT2. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 5 oktober 2024 06:00 |