TV-tips

Skribent

Martin Persson

5 oktober 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: En "nästintill perfekt" gangsterfilm från 80-talet - om jakten på Al Capone

Brian De Palma regisserar en ikonisk berättelse om vardagshjältar. Connery vann en Oscar.
Det har blivit en av vår tids största och mest igenkännbara ironier att spritsmugglaren och gangsterkungen Al Capone lyckades undfly rättegång efter rättegång och tycktes osårbar trots sina många beställningsmord, prostitution och droghandel, men att han till sist åkte dit på sina uteblivna skattebetalningar.
 
Elliot Ness är namnet på mannen som sydde in Capone efter mycket om och men och han spelas i denna spännande film av Kevin Costner, medan Capone själv spelas av Robert De Niro. ”De omutbara” är regisserad av Brian De Palma och det har kommit att bli en av hans mest ikoniska filmer.
 
För oss som tycker om att gräva lite djupare är det dessutom en remake på en väldigt bra TV-serie från 50-talet med samma namn. Liksom sitt arbete med ”Mission Impossible” och ”Scarface” lyckas De Palma ge en frisk och spännande touch till de äldre filmerna som definierade honom.
 
För musiken står ingen mindre än legenden Ennio Morricone, återigen Oscarsnominerad för denna film och med en stil som verkligen passar stuket man siktar på. Tonen är nämligen lite av en blandning av western, drama och gangsterfilm.
 
Är berättelsen om de modiga FBI-agenterna som kämpar mot den onde nästan serietidningsaktige skurken Capone och hans hejdukar något romantiserad och stundvis lite fånig? Måhända, men De Palma bjuder ändå på ett fartfylld och snyggt äventyr som lämnar en med ett positivt budskap om att inte ge upp kampen ens i de mörkare stunderna.
 
Värt att nämna är även Sean Connerys fantastiska biroll, som är en av hans bästa mer seriösa roller och som faktiskt gav honom en Oscar.
 
”De omutbara” placerade vi dessutom på femte plats i en lista över de 10 bästa gangsterfilmerna, även en fjärdeplats på listan över Sean Connerys 10 bästa filmer. I vår recension beskrev Ri Versteegh filmen som "nästintill perfekt" och gav den högsta betyg.
 
Filmen visas ikväll 22:20SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 5 oktober 2024 05:00 |