Är du nyfiken på hur en svensk storfilm blir till? Hur mycket arbete går in i allt det där som en biopublik aldrig tänker på, och vilka tankar som hinner gå igenom regissörens huvud?
Inför premiären av tidsresekomedin ”Flykten till framtiden” har regissörsduon Ulf Malmros och Jaana Fomin spelat in en podcast lika lång som filmen. Det är härligt djupgående bonusmaterial som går igenom hela arbetet in i minsta detalj, från två filmskapare som onekligen älskar film.
- Jag lyssnar på flera amerikanska poddar där filmskapare generöst berättar om hur processen går till bakom kameran. Ulf och jag pratar jämt om film, så varför inte spela in en podd som handlar om vår senaste film och hur den blev till, berättar Jaana Fomin.
Från manus, via casting och inspelning, till klippningen - det handlar om hela processen bakom ”Flykten till framtiden”, förklarar Ulf Malmros:
- Jag tror att den här podden är intressant för alla som är intresserade av film och arbetet bakom. Podden fungerar att lyssna på både innan man sett filmen, och efter.
Podden "Flykten till framtiden - En film blir till" är 1 timme, 42 minuter och 18 sekunder filmglädje. Lyssna på Acast!
Året är 1973 och 22-årige Svante (Elias Palin) jobbar i skivaffär hos den holkrökande proggaren Bengan (Henrik Dorsin), som drömmer om att slå igenom med sin tvärflöjtsmusik. Svante lider av ett hjärtfel och får beskedet att han bara har några dagar kvar att leva. Mitt i bedrövelsen öppnar sig plötsligt en oväntad möjlighet att resa till framtiden – närmare bestämt till år 2016.
I den moderna världen träffar han Elsa (Victoria Dyrstad) och tillsammans kommer de på ett sätt att få Svantes trasiga hjärta lagat. För att lyckas måste de resa tillbaka till 70-talet och skaffa fram pengar. Allt hänger på om den inbitne idealisten Bengan är beredd att bli kapitalist. Ska den udda trion hinna rädda Svante innan tiden kommer ikapp honom?
"Flykten till framtiden" har biopremiär över hela landet den 11 november.