Film

Skribent

MovieZine

16 januari 2015 | 11:00

Premiär för Bloggpanelen på MovieZine

Under rubriken Bloggpanelen kommer några av Sveriges främsta filmbloggare snickesnacka om sånt som rör det roligaste, mest intressanta och kanske heligaste som finns. Ja, precis - film.
Idag är det Fiffi Lundh från Fiffis filmtajm, Johan Ander från filmbloggen Jojjenito och Henrik Tronstad från Fripps filmrevyer som funderar på årets Oscarsnomineringar, vilka filmer vi har att se fram emot under 2015 och så tittas det lite i backspegeln.



Oscarsnomineringarna blev klara igår, hur går dina tankar om att "Turist" inte blev nominerad? Har du någon favorit bland de nominerade?

HENRIK: Jag önskar alltid att svenska filmer ska nomineras och vinna i Oscarssammanhang oavsett om jag har sett filmen eller ej. Varför detta generaliserande undrar du kanske nu? Oscars är så stort och uppmärksammas så mycket i massmedia att det alltid är ett välkomnat samtalsämne var man än befinner sig; på fredagsfikat på jobbet, finmiddagen eller då polarna träffas för att ta "en öl". När dessutom en svensk film är med i "racet" blir många fler än vi filmnördar intresserade och det tycker jag är kul. Tyvärr blev inte den svenska kandidaten "Turist" nominerad denna gång. Många andra filmer blev dock nominerade och min största favorit, både i meningen att jag tycker att den är årets film och att den har mycket låga odds till fina vinster, är Richard Linklaters superfina film "Boyhood". Inspelad under en vecka per år i tolv år med samma skådespelare som återkom varje år får vi följa en pojkes uppväxt från sex till 18 års ålder. En magisk film och ett otroligt filmprojekt. Kudos till Linklater. Good job!

JOHAN: Jag är något så ovanligt som en filmbloggare som har ett ganska svalt intresse för Oscarsgalan, fast visst händer det att jag håller tummarna för en favoritfilm. I år får jag säga att den favoritfilmen är "Whiplash"! Jätteroligt att den blev nominerad till Bästa film. Lika kul var det att J.K. Simmons fick en nominering för Bästa biroll. Riktigt tråkigt tyckte jag däremot det var att man totalt missat att nominera "Nightcrawler" (förutom en tröstnominering för Bästa originalmanus). Framförallt har man missat Jake Gyllenhaal. Han gör ju en monumentalt bra insats som den fascinerande och läskige Lou Bloom. Hur tänkte juryn där?! Slutligen konstaterar jag då att Ruben Östlunds "Turist" inte blev nominerad. Tråkigt för Ruben givetvis men kanske inte så överraskande. För mig kändes det inte riktigt som en "Oscarsfilm". Jag tycker att "Turist" är mycket bra men ändå inte Östlunds bästa film (det är nämligen "Play"). Jag tror ändå Rubens tid kommer.

FIFFI: Eftersom jag inte fattar grejen med "Turist" är jag inte särskilt förvånad att den inte fick en nominering, sen kan jag tycka att det är synd för svensk film, det behövs lite tändvätska på grillen om man så säger. Sen tycker jag det var tråkigt att Matthew McConaughey inte fick en nominering för Bästa manliga huvudroll, gråtscenerna han fick till i "Interstellar" är rent magiska och jag tycker det är tjänstefel att Jake Gyllenhaal inte blev nominerad för "Nightcrawler". Men vi slapp Ben Affleck i alla fall, alltid nåt. Överlag tycker jag att nomineringarna känns rätt tråkigt mainstream, i alla fall på den kvinnliga sidan, men juryn verkar ha sina gullegrisar som premieras vartenda år oavsett vilken filmroll det handlar om (*host* Meryl Streep *host* Marion Cotillard). Favorit för att vinna Bästa film-oscarn är "The Grand Budapest Hotel" eller "Boyhood".



Tittar man framåt så ser 2015 ut att bli ett spännande filmår. Vilka filmer ser du mest fram emot?

HENRIK: Säga vad man vill om filmåret 2014, men 2015 ser i alla fall mycket spännande ut för de av oss som gillar storfilmer, science fiction och blockbusters. Just nu i början av året kan man fortfarande hoppas på att filmåret 2015 kommer bli ett av de bästa någonsin! Det är en mysig tid för filmåret 2015. Men snart kommer filmerna börja ha premiär och då kommer, som vi alla vet, de sociala medierna snart bli fyllda med sågningar, hyllningar och allt däremellan. Men vilka ser jag mest fram emot då? Den nya Road Warrior-filmen "Mad Max: Fury Road" ser jag mest som en bonuschans under filmåret. Är den bra så är det kul, men jag har egentligen ganska svaga förhoppningar inför den. Det är lite samma sak med "Star Wars: Episode VII - The Force Awakens". Såklart att jag hoppas att J J Abrams lyckas återuppliva den gamla kära serien. De så kallade "nya filmerna", Star Wars Episode 1-3, var tämligen gräsliga tycker jag. Årets två mest emotsedda filmer är enligt mig "Avengers: Age of Ultron" och framför allt den nya Bond-filmen "Spectre". Med tanke på hur otroligt bra "Skyfall" var är mina förhoppningar inför "Spectre" så höga att det antagligen kommer sluta illa (för mig). Ni vet det där med att ha för höga förväntningar när man går på bio...

JOHAN: Jag tog en titt på de filmer som är planerade att släppas 2015 och valde ut fem stycken som jag är riktigt sugen på. Först ut i februari har vi syskonen Wachowskis "Jupiter Ascending", en förhoppningsvis maffig rymdopera med Channing Tatum och Mila Kunis. Det kan väl inte gå fel? I mars är Neill Blomkamp tillbaka med en ny science fiction-film, "Chappie", om en intelligent robot. Kanske är Neill tillbaka i gammal "District 9"-form? "Furious 7", den senaste delen i "Fast & Furious"-serien, kommer i april. Jag gillade inte "Fast & Furious 6" alls men jag är ändå nyfiken på att se hur man hanterar det faktum att Paul Walker gick bort mitt under inspelningen. Dessutom har jag sett alla filmer i serien hittills och som den completionist jag är så kan jag ju inte missa denna. Svenske Daniel Espinosa har efter "Snabba Cash" och "Safe House" nu fått en storproduktion att ansvara för. "Child 44" heter den och kommer i april och här hoppas jag främst på att Noomi Rapace brytning inte ska förstöra filmen. Slutligen slår jag ett slag för rap-biografifilmen "Straight Outta Compton" om N.W.A:s uppgång och fall. Det är dock mycket tveksamt om den kommer på bio i Sverige, men kanske – om Kraften är med oss.

FIFFI: Ojoj, var ska jag börja? Jag ser fram emot Neill Blomkamps "Chappie", "Jurassic World", Ridley Scotts "The Martian" med Matt Damon och Jessica Chastain och så har Richard Linklater gjort en baseballfilm, bara en sån sak. Sen är det alla filmer med Tom Hardy, jag längtar till och med efter "Mad Max" fast trailern suger. Sen verkar Thomas Vinterbergs film med Carey Mulligan, "Far from the Madding Crowd fin". Och sist men inte minst "The Walk" - jag MÅSTE se "The Walk" på en IMAX-biograf nånstans. Kom igen, vi bor i ett I-land, SF vi behööööver en IMAX här - NU!



Om vi blickar tillbaka tio år till 2005, såg du lika mycket på film då som nu och kan du tipsa om några favoritfilmer från det året?

HENRIK: Lustigt att ni frågade för jag och en drös andra filmbloggare kommer faktiskt blogga om våra favoritfilmer från 2005 imorgon lördag (17/1). Titta in om du har lust, länkar ovan. Såg jag lika mycket film år 2005 som nu? Absolut inte. Jag startade min filmblogg våren 2010 och efter det har faktiskt mitt filmtittande ökat markant. Det är som att hobbyn med bloggen triggar mer tittande, fler “bloggprojekt” som min genomgång av alla gamla Bondfilmer och så vidare… Om jag skulle nämna en film från 2005 blir det Joss Whedons "Serenity", filmen som avslutade berättelsen han startade i den kortlivade tv-serien "Firefly". Damn you, Fox! Lägga ner en sådan bra serie innan den ens fick chansen! Trots tidigt nedläggande av serien lyckades Whedon sälja in filmen "Serenity" till Universal Pictures och den filmen knöt ihop säcken på ett utomordentligt sätt. Med Serenity lyckades han göra en film som både uppfyllde fansens höga krav och som funkade för alla de som inte sett serien. Men om du har chansen ska du givetvis se den korta tv-serien före du ser filmen.

JOHAN: Eftersom jag, som den filmnörd jag är, listar alla filmer jag ser så kan jag faktiskt svara att jag 2005 såg exakt 138 filmer, vilket är 20 filmer fler än jag såg förra året. Av dessa 138 filmer såg jag 42 på bio vilket jag tycker är ganska starkt jobbat. Så för att svara på frågan: jag såg mer på film för tio år sen! Hur var då 2005 som filmår? Ett mycket bra filmår skulle jag säga. Som vanligt såg jag många av årets favoriter på Stockholm Filmfestival, som t ex franska "Mitt hjärtas förlorade slag" och sydkoreanska "A Bittersweet Life". 2005 var även året då Måns Mårlind och Björn Stein med "Storm" visade att det visst går att göra snygga, smarta och spännande svenska filmer i fantasy- eller science fiction-genren.

FIFFI: Ja det gjorde jag, jag har alltid sett mycket film, det är ingen större skillnad mellan pre-bloggen och nu. 2005 var ett riktigt bra filmår, ett av världens finaste kärlekspar gjorde ju entré på filmduken det året, Ennis Del Mar och Jack Twist i "Brokeback Mountain". Och ett östeuropeiskt litet hotell visade sig från sin kanske inte helt friskaste sida. Men det är en sjukt bra film det där, "Hostel". Det var två tips det och två bevis för hur snabbt åren går, gosh, det var TIO år sedan ju!
| 16 januari 2015 11:00 |