Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 juli 2024 | 22:05

Oscarsvinnande filmproducenten Jon Landau har dött, 63 år gammal

Känd för några av tidernas mest inkomstbringande filmer som "Titanic" och "Avatar".
En av Hollywoods mest kända producenter, Jon Landau, har dött i cancer enligt The Wrap. Han blev 63 år gammal.
 
Han påbörjade sitt arbete i filmbranschen som en av cheferna på 20th Century Fox under 90-talet, inblandad i bland annat "True Lies" och "Den siste mohikanen".
 
Landau är mest känd för sitt mångåriga samarbete med regissören James Cameron. Deras gemensamma resa började på den flerfaldigt Oscarsvinnande "Titanic" år 1997, som vann honom en Oscar för Bästa film. Han har därefter producerat rekordbrytande kassasuccéer som "Avatar" och uppföljaren "Avatar: The Way of Water", samt sci-fi-äventyret "Alita Battle Angel".
 
Jon Landau och James Cameron utvecklade totalt fem "Avatar"-filmer ihop, varav den tredje redan är inspelad och tänkt att få biopremiär julen 2025.
 

"Dagens teknologi öppnar nya dörrar"

 
Vi på MovieZine har fått äran att träffa och intervjua Jon Landau vid ett par tillfällen. Inför premiären av "Alita Battle Angel" 2019 pratade han entusiastiskt om filmteknologi som bryter ny mark:
 
- Det som är så spännande med teknologin idag, är att den öppnar dörrar och låter oss berätta historier som inte kunde ha berättats förr, och på ett sätt som inte gick förr. Vi ser oss själva som kraften som driver teknologin framåt. Historierna måste driva teknologin framåt. Man skapar inte historier för att teknologin finns.
 
 
Se några av Jon Landaus senaste inlägg på Instagram nedan.
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jon Landau (@jonplandau)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jon Landau (@jonplandau)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jon Landau (@jonplandau)

| 6 juli 2024 22:05 |