Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 augusti 2024 | 19:00

"Pulp Fiction" och 5 andra filmklassiker att återse på bio i höst

Här är din chans att se om Tarantino- och Spielberg-favoriter på stor duk.
Två av 1994 års bästa filmer firar 30-årsjubileum med nypremiär på bio. Tarantinos ultracoola "Pulp Fiction" och Luc Bessons mästerliga "Leon" ingår i Filmstadens klassiker-repertoar under hösten.
 
Innan årets slut får vi också återse fina (och långa) draman signerade Spielberg och Kurosawa på vita duken.
 
Läs mer om Filmstadens kommande klassiker nedan.
 

Leon (1994) - nypremiär 3 september

 
 
En skicklig lönnmördare lever ett ensamt och enkelt liv i ett hyreshus i New York. När grannarna mördas brutalt av korrupta poliser tvingas han öppna sitt hem och sitt hjärta åt den unga dottern, Matilda, som överlevde attacken. Sen vill hon hänga med och praoa på hans jobb.
 
Luc Besson regisserar sin första engelskspråkiga film, inspirerat av "städaren" Victor i "Nikita", som då också spelades av Jean Reno. Här paras han ihop med en blott 12-årig Natalie Portman i sin första filmroll. Ruggigt spännande actionthriller som förhöjs av Gary Oldmans excentriska skurk.
 

Beetlejuice (1988) - nypremiär 5 september

 
 
Dagen innan uppföljaren kan du uppleva Tim Burtons andra långfilm på vita duken! En skruvad, mörk komedi följer ett gift par som dör, och kommer tillbaka som spöken för att skrämma bort den nya familj som flyttar in i deras hem. Winona Ryder spelar goth-tjejen som är den enda som kan se dem, och Michael Keaton är den skojiga demonen Betelgeuse.
 
Vissa biografer smygvisar "Beetlejuice Beetlejuice" redan den 5 september, så här finns möjlighet att boka in en ljuvlig double-bill för alla Burton-fans! (Annars släpps "Beetlejuice" också på streamingtjänsten Max om några dagar.)
 

Pulp Fiction (1994) - nypremiär 1 oktober

 
 
En av mina absoluta favoritfilmer! Quentin Tarantinos banbrytande gangsterdrama hoppar runt mellan tre olika historier om våld, knark och hamburgare. John Travolta dansar twist med Uma Thurman, sen ska bilen skuras rent när han och Samuel L. Jackson råkat skjuta skallen av en snubbe.
 
Det är laddat med mörk humor, skön musik, djupa filosofiska frågor och ibland småsnack om vad en Big Mac heter på franska. Med andra ord, precis som det ska vara när Tarantino står för manus och regi.
 

Solens rike ("Empire of the Sun", 1987) - nypremiär 29 oktober

 
 
Det blir aldrig fel när Steven Spielberg sitter i registolen. I mitten av 80-talet, efter flera publiksuccéer och matinéäventyr, prövade han på att tackla mer seriösa teman - först med "Purpurfärgen" och sedan med "Solens rike".
 
Christian Bale spelar den 11-årige brittiske pojken Jim som skiljs från sina föräldrar i ett krigsdrabbat Shanghai under det andra världskriget och förs till ett japanskt fångläger. Trots att det råder brist på mat och förnödenheter försöker Jim sprida hopp omkring sig.
 

Rödskägg ("Akahige", 1965) - nypremiär 12 november

 
 
Under 1820-talet kommer en ung medicinare med dåligt humör till en landsortsstad för att börja sin praktik. Under stigande ilska inser han att han inte alls ska syssla med finare privatpraktik, utan istället är placerad på ett allmänt sjukhus för att ta hand om fattiga patienter.
 
Det här blev "De sju samurajerna"-regissören Akira Kurosawas sista film med Toshiro Mifune. Efter ständiga gräl beslöt de att gå skilda vägar. Tre timmars "känslosamt drama av absolut högsta klass" väntar.
 

Det femte elementet ("The fifth Element", 1997) - nypremiär 10 december

 
 
Luc Besson, igen. Gary Oldman som en färgstark skurk, igen. Ändå är "Det femte elementet" och "Leon" så olika som två filmer kan vara.
 
Det här är en helgalen, underbar och visuellt sprakande sci-fi-opera där en taxiförare (Bruce Willis) och en mystisk kvinna (Milla Jovovich) ska försöka stoppa världens undergång. Otroligt underhållande! Big bada-boom! Även om de för sin tid ambitiösa CGI-effekterna känns något daterade idag så kommer filmens charm aldrig att blekna.
| 31 augusti 2024 19:00 |