Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 augusti 2024 | 11:30

Quentin Tarantino skjuter ner tanken på fejkvapen på film

"Som att addera digital ståkuk i en porrfilm."
Quentin Tarantino har låtit sig intervjuas i Bill Mahers podcast, och som vanligt när den frispråkige regissören är i farten blir det en del rubrikvänliga citat.
 
Vi har redan skrivit om hans kärlek till "Toy Story"-trilogin, men Tarantino har också uttalat sig om något mer kontroversiella ämnen än animerad film. Nämligen vapen på filminspelningar - något som debatterats flitigt de senaste åren sedan Alec Baldwin råkade skjuta ihjäl filmfotografen på "Rust".
 
Tarantinos tankar om tragedin?

- Jag tycker det är rimligt att säga att den vapenansvarige, den som ger honom pistolen, bär 90% av ansvaret för allt som kan hända med den pistolen. Men skådespelaren bär 10% av ansvaret. Det är en pistol! Du har också ett ansvar, till viss grad.
 
Dödsskjutningen på "Rust" hösten 2021 har fått stora delar av Hollywood att tänka om gällande skjutvapen på inspelningar. Tarantino menar att "så länge man följer alla steg noga" finns det ingen anledning att använda fejkvapen, skriver Variety.
 
- Jag antar att man kan lägga till digitala erektioner i porrfilmer också, men vem fan vill se det? Det är spännande att skjuta med lösa skott och se det blixtra till i orange, istället för att addera skottet digitalt.
 
Tarantino menar att de enda två dödsolyckor som inträffat är på "The Crow" 1994 då Brandon Lee dödades av misstag, och på "Rust" för tre år sedan. Det är "rätt bra siffror" säger han, med tanke på hur många vapen som avfyrats på film genom åren.
 
Många andra filmskapare tar däremot avstånd från pistoler med lösa skott. Dwayne Johnsons produktionsbolag använder exempelvis gummivapen på alla sina filmer och serier för att undvika risken för olyckor. Skjutvapen förbjöds även på inspelningen av nya "The Crow" med Bill Skarsgård.
| 27 augusti 2024 11:30 |