Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 augusti 2024 | 15:30

Regissören till ”The Crow”-remaken förbjöd riktiga vapen efter dödsolyckan i originalet

Efter de tragiska dödsolyckorna i 1994 års ”The Crow” samt ”Rust” med Alec Baldwin förbjöds anvisningen av riktiga pistoler i nya ”The Crow”-filmen.
Alex Proyas filmatisering av James O’Barrs serietidning ”The Crow” blev en populär kultfilm - men även ökänd för huvudrollsinnehavaren Brandon Lees tragiska dödsolycka. I en scen skulle skådespelaren Michael Massee skjuta Lees karaktär med en pistol. Denna hade spår av riktigt krut kvar som dödade Lee på riktigt.
 
Filmen filmades färdigt med en stuntman - framtida John Wick”-regissören Chad Stahelski - i kombination med digitala effekter. Men dödsfallet påverkade många, inklusive O’Barr som önskade att han aldrig skapat serien från början, och en traumatiserad Massee som tog ett års paus från skådespelande.
 
2021 - ett år innan man påbörjade inspelningarna av remaken - skedde den ökända dödsolyckan på filmen "Rust", när Alec Baldwin oavsiktligt sköt ihjäl fotografen Halyna Hutchins. Tragedin ledde till åtal där vapenteknikern Hannah Gutierrez Reed dömdes till fängelse medan Baldwin själv gick fri.
 
De två händelserna uppmanade Rupert Sanders, regissören till nya ”The Crow”, att se till att inspelningen skulle vara så säker som möjlig, skriver Variety.
 
- Säkerhet är en prioritet. "Filminspelningar är väldigt farliga. Det är snabba bilar med kranar på taket. Det finns stuntkillar som faller nerför trappor. Till och med bara gå runt i en studio på natten med regnmaskiner och lampor - du arbetar i en industriell miljö. Så det är farligt. Du måste vara säker. Första dagen träffade jag specialeffektavdelningen och vapenteknikern, som var toppen, i Prag. De var väldigt säkerhetsmedvetna. De följer alla samma riktlinjer som militären när de hanterar vapen, men jag ville inte ens riskera det. Så jag sa kategoriskt, "Vi kommer inte att ha några skjutvapen på inspelningsplatsen", vilket betyder att vi inte hade en pistol som kunde ha haft riktiga eller låtsasskott någonstans i närheten av det någonsin, så att ingen projektil kunde gå in. De är alla Airsoft-vapen, och några av dem är av gummi eller metall, de är funktionella men har ingen avfyrningsmekanism, säger filmskaparen.
| 21 augusti 2024 15:30 |