Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 juli 2024 | 18:00

Arg regissör är på hugget - vill få hajskräckis bortplockad från Netflix

”Hajar i Paris” gör succé på Netflix men filmskaparen Vincent Dietschy har stämt producenterna för parasitism. Rätten i Paris beviljar dock inte hans begäran.
Franska rysaren ”Hajar i Paris” har, trots en del negativ kritik, gjort succé på Netflix med över 84 miljoner tittare, vilket gjort den till den mest sedda franska filmen någonsin. Stephen King har hyllat den och det pratas redan om en eventuell uppföljare. Men det är inte alla som är glada över framgången.
 
Filmskaparen Vincent Dietschy ger sig på producenterna Edouard Duprey och Sébastien Auscher samt agenten Laurent Grégoire med en stämning för parasitism. Detta begreppet definieras som att en part följer i fotspåren av en annan parts ansträngningar och kunnande för att dra nytta utan att söka tillstånd eller betala - det vill säga sno en idé utan att fråga.
 
Dietschy menar att producenterna och agenten ska ha fått nys om projektet när han pitchade sin idé i franska filmkretsar runt 2014 i försök att hitta partners. Snopet värre blev han när hans idéer - enligt honom själv - dök upp i Netflix-rutan och gjorde succé utan hans namn i eftertexterna.
 
Inte oväntat nekar de dock till att ha hört om projektet tidigare och stämmer nu själva Dietschy för förtal och skadestånd. Rättegångsdrama i fransk, dramatisk anda alltså! Och det blir inte bättre för filmskaparen.
 
Nu har franska rätten också nekat hans begäran att ta ner filmen från Netflix på grunderna av att han i sin stämning angett franska Netflix Services France istället för nederländska Netflix International BV. Detta på grund av att rättshandlingarna anger att Netflix Services France är producenter och distributörer men inte utgivare eller värd för Netflix-plattformen och har därför ingen jurisdiktion över vad som distribueras på den globala streamern. Kom ihåg att läsa det finstilta, kids.
 
Dietschy har ifrågasatt beslutet och hans advokater säger att de kommer att de kommer fortsätta rättssaken, skriver Deadline.
| 4 juli 2024 18:00 |