Streamingtips

Skribent

Martin Persson

4 juli 2024 | 17:30

Streamingtips: Fira amerikanska nationaldagen med Tom Cruises bästa film

Plågsamt fantastisk roll.
Om du skulle frågat mig om Tom Cruise innan jag såg denna film hade jag sagt att han är en kompetent och hängiven, om än något monoton och ensidig skådespelare. Roller som Maverick i ”Top Gun”-franchisen eller Ethan Hunt i ”Mission Impossible” är minnesvärda figurer, men något där känsloregistret står ganska still. Ett par intressanta roller finns ju under bältet, som ”Magnolia” och ”Eyes Wide Shut”, men där det kanske är mer undantag än regel?
 
Efter att jag sett Oliver Stones mästerverk ”Född den fjärde juli” kan jag dock inte annat än direkt medge att Tom Cruise är en fantastisk skådespelare. Det är en otroligt känslosam och medryckande berättelse om krig, härkomst och att hitta sitt syfte i livet. Toms roll som en naivt patriotisk pojke som efter att ha skadats i Vietnam först ger upp på livet och sedan inbjuds att se saker från den andra sidans perspektiv är en otroligt komplex och rörande skildring.
 
Filmen blev åttafaldigt Oscarsnominerad, bland annat för ”Bästa film” och så klart ”Bästa manliga huvudroll” för Tom Cruise, ”Bästa regi” och annat. Även John Williams fantastiskt minnesvärda musik ska ha beröm och är troligen bland hans bättre filmmusik, likväl Oscarsnominerad.
 
Av alla filmer som tacklat Vietnamkriget och dess efterföljder (Oliver Stones övriga filmer inkluderade) kan nog detta vara en av de vackraste och mest nyanserade tolkningarna. Allt från krigets hetta, hippierörelsens protester och det politiska läget i USA visas snyggt och realistiskt från alla sidor och tittaren lämnas med en medveten avsmak för krig och dess effekter på människor.
 
Jag älskar kort sagt den här filmen, jag älskar Tom Cruises skådespel och ser det utan tvekan som det bästa han gjort än idag, 35 år senare.
 
 
”Född den fjärde juli” streamar på SkyShowtime.
| 4 juli 2024 17:30 |