Film

Skribent

Paul Dakwar

2 juni 2024 | 10:00

Christian Bale baserade sin mest psykotiska filmroll på... Tom Cruise

Bale tyckte att Cruise hade en  "intensiv vänlighet utan något bakom ögonen", som han tyckte passade för "American Psycho".
Om du på din arbetsplats har en kollega som ständigt vill visa sitt visitkort eller pratar om Phil Collins, då har du nog självaste Patrick Bateman till arbetskamrat. Eller så har du mot förmodan tänkt “Hm…påminner inte den här personen litegrann som Tom Cruise?”. 
 
Om det senare är något du känner igen dig i, ja då kanske du är Christian Bales tvillingsjäl. 
Ett av Bales mest gåshudsframkallande roller är hans gestaltning av seriemördaren Patrick Bateman i filmen "American Psycho", regisserad av Mary Harron. En roll som han baserade på ingen mindre än, ja justde, Tom Cruise.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I en intervju med Blackbook avslöjade regissören Mary Harron att Christian Bales inspiration för sin roll i American Psycho kom från en intervju med Tom Cruise. Bale såg Cruise på David Lettermans show och lade märke till hans "intensiva vänlighet utan något bakom ögonen".
 
Harron sa att Bale tyckte att denna egenskap var perfekt för karaktären Patrick Bateman och passade den onaturliga affärsvärlden som skildras i filmen.
 
– Vi pratade om hur utomjordisk Patrick Bateman var, hur han betraktade världen som någon från en annan planet, tittade på vad folk gjorde och försökte komma på hur man skulle bete sig på rätt sätt. Och så en dag ringde han (Bale) mig och berättade att han hade sett Tom Cruise på David Letterman, och hur han (Cruise) hade denna “intensiva vänlighet utan något bakom ögonen”, säger Harron till Blackbook. 
 
Själva Lettermanintervjun med Cruise finns på YouTube. En del av användarna som kommenterar under videoklippet påstår sig inte kunna se vad felet är, och vad det var som Bale egentligen såg i intervjun som bidrog till att han formade gestaltningen av psykopaten Patrick Bateman kring Cruise. Och andra verkar förstå precis.
 
Kan du se Bateman i Cruise?
 
| 2 juni 2024 10:00 |