Häromveckan avslutades inspelningen av "Så länge hjärtat slår", en ny svensk långfilm i Ella Lemhagens regi.
Filmen är inspirerad av radiodokumentären "Det illojala vårdbiträdet" och historien utspelar sig våren 2020, då coronapandemin lamslog hela Sverige. Anställda på ett äldreboende tvingas uppleva hur smittan letar sig in, och situationen blir allt mer desperat. Bianca Kronlöf spelar vårdbiträdet Hanne som hamnar i ett svårt dilemma. MovieZine besökte inspelningen på ett nedlagt ålderdomshem i Sköndal utanför Stockholm, för att träffa några av filmens nyckelpersoner.
Filmens producent Gila Bergqvist Ulfung berättar för oss hur hon hörde visselblåsaren Stine Christophersens berättelse för första gången och blev tagen:
- Min syster ringde och sa ”nu måste du lyssna på den här dokumentären!” Många hade redan hört den. Min syster jobbar i skolan, och vi har ofta pratat om hur hårt pressade offentliga verksamheter är. Jag kände det direkt: ”det här vill jag göra en film på”.
- Sedan ringde jag själv upp Stine. Hon var oerhört inspirerande, en sån person som känns väldigt lätt att jobba med. Hon var väldigt engagerad och hon förstod vad vi ville göra.
Vad tycker du är Ella Lemhagens styrka som regissör här?
- Det känns som att hon har haft den här filmen i sig. Hon tar publiken i handen, hon bjuder in en i sina berättelser. Att man känner sig delaktig. Det finns mycket mänsklig värme, allvar och humor i den här historien. Allt det tycker jag att Ella har visat i de filmer hon har gjort.
Ella Lemhagen regisserar sina skådespelare. Eller så tittar de på kattvideos. Oklart. Foto: Nadja Hallström
En klassisk whistleblower-historia på svenska
Kort efter att Gila Bergqvist Ulfung lyssnat på P1:s dokumentär ringde hon även manusförfattare Malin Lagerlöf. Hon berättar för mig mer om de dilemman som filmen tar upp, och hur bland annat "Erin Brockovich" (2000) med Julia Roberts var en inspiration.
- Historien utspelar sig under pandemin. Det handlar om ett vårdbiträde på ett hem dit covidsmittan kom väldigt tidigt. Hon märker att det inte funkar. Att deras arbetssätt skapar förödelse. Men de kan inte göra något annat. Det finns ingen personal, de är alldeles för få, det finns ingen skyddsutrustning. Och när hon försöker ta upp de här problemen märker hon att ingen tar henne på allvar.
När Hanne går till högsta ledningen blir hon varnad för illojalitet, och hotas med uppsägning. Filmen handlar om civilkurage, enligt Malin Lagerlöf:
- Det är en klassisk whistleblower-historia. Vi pratade om ”Erin Brockovich” och om ”Silkwood” och likande filmer, som handlar om vardagsmodet - det är vårt nyckelord. Att våga göra det jobbiga, fastän det kan kosta.
Bianca spelar Hanne som inspirerades av Stine. Här har de trevligt på tunnelbanan.
"Många känner sig lämnade efter pandemin"
I huvudrollen får vi se Bianca Kronlöf, skådis och komiker känd från filmen "Svenskjävel" och tv-serien "Deg". När jag möter henne är det under en av de sista dagarna på inspelningen som har "gått över förväntan bra". Hon har själv fått träffa Stine, som hennes karaktär Hanne är inspirerad av, och chockades av hennes historia.
- Jag har märkt att de bitarna i manus som är som sjukast, det var direktcitat. Verkligheten överträffar fiktionen, hela tiden, säger Bianca.
- Hanne är en person som nästan har en naiv tro på förändring. "Om jag bara tar upp det här då kommer det blir bra! Om jag bara tar upp det med chefen, om jag bara kontaktar media…" Hon trodde på riktigt hon skulle bli lyssnad på. Hon tänkte att hon gör alla en tjänst. ”Gamla människor dör, då borde jag säga det”.
Men vill folk verkligen se en film om pandemin?
- Jag tänker att det är nog många som känner sig lämnade efter pandemin. Alla de som jobbade i vården och offrade sig… Vissa människor som jobbade inom vården trodde ju i början att de skulle dö. När resten av världen bara har sprungit vidare, det är ju som att de känslorna bara blir lämnade. Det här tacket, de där applåderna på balkongen, det var Instagram-videos för oss andra för att klappa oss själva på ryggen.
- Jag hoppas att de som jobbade inom vården, och de som förlorade sina anhöriga i vården, att de ska känna sig sedda av den här filmen.
"Så länge hjärtat slår" får biopremiär hösten 2024.