”Göta kanal”-filmerna och svenska kritiker, det är en hat/kärlekshistoria som sträcker sig mer än 40 år tillbaka i tiden. När Hans Iveberg sjösatte den första filmen ”Göta kanal, eller Vem drog ut proppen?” julen 1981 blev buskis-komedin ordentligt slaktad i pressen: ”Idioti” och ”oroväckande tomgångsgående”, tyckte kritikerna. 1,5 miljoner sålda biobiljetter gjorde den till en publikframgång, men det är en annan historia.
Inte var mottagandet något vänligare när uppföljarna lanserades. "Göta kanal 2 - Kanalkampen" fick ett snittbetyg på 1,8 hos Kritiker.se. "Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet" nöjde sig med låga 1,6.
Inför biopremiären av film nummer 4 berättade regissören Emma Molin för MovieZine att hon räknar med sågningar, men är inte orolig:
- Vi har inte gjort den här filmen för pressen. Det skulle vara att slå knut på sig själv att söka den bekräftelsen. Jag vet ju hur det är med de här filmerna. Det känns som en dans: en ny ”Göta kanal” skapas, recensenterna sågar den. Jag förväntar mig ingenting annat heller, men hoppas ju att publiken ska tycka om den.
Underhållande och trivsamt
Men frågan är om inte den bioaktuella fjärde filmen, med sina 2:or och en enstaka 3:a i betyg, är den bästa i filmserien? Kritikerna är förvånande snälla i veckans recensioner. De är kanske inte helhjärtat ombord på resan, men verkar hitta förmildrande omständigheter i "Göta kanal - vinna eller försvinna", som trevliga skådisar och ett och annat roligt skämt. Det är överlag något bättre omdömen än vad föregångarna fick.
"När filmen kommer igång efter en seg start har den gott om kul scener. En underhållande svit sketcher i sommar-Sverige", skriver Aftonbladet och delar ut 2 plus.
"Det är bondkomik helt enligt svensk, gammal humortradition", tycker Kulturnyheterna och sätter samma betyg.
DN:s recensent uppskattar en "originell och minnesvärd sidohistoria" om två semestrande systrar medan resten beskrivs som "lagom förutsägbara fördomar och vanliga raddan flabbiga klanterier och båtkrascher".
Svenska Dagbladet är snällast med en 3:a i betyg. Man jämför "Göta Kanal 4" med "ett slags sexfri porr – enkel behovstillfredsställelse förklätt till dramatik". Samtidigt som GP:s kritiker "dömer ut filmen fullständigt".
Kulturbloggen menar att här "finns inte så mycket att skratta åt" medan Filmtopp tycker den är "en oväntat trivsam upplevelse, mycket på grund av sin gedigna cast".
MovieZines betyg landade på en 2:a med beskedet att "manuset är slätstruket och karaktärerna platta, men alla är liksom, ja, trevliga". Jonna Vanhatalo skriver vidare att "det borde ha gått att göra detta så mycket roligare och det irriterar mig".
"Göta kanal - vinna eller försvinna" går nu på bio. Vad tyckte du om filmen?