Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 augusti 2024 | 14:30

Satan, vilken teaser! Moralpanik och heavy metal i ny, djävulsk skräckserie

Julie Bowen har huvudrollen i kommande TV-serien ”Hysteria!” om ett heavy metal-band som utnyttjar samhällets rädsla för sataniska krafter under 1980-talet.
”Satanic panic” - Satanistiska rituella övergrepp på svenska - var ett begrepp som blev populärt under 1980-talet då det uppkom en hysteri när folk trodde och fruktade att hemliga organisationer av djävulsdyrkare annat infiltrerade samhället, styrde världen och kidnappade spädbarn.
 
Nu kommer TV-serien ”Hysteria!” som skildrar den amerikanska moralpaniken kring fenomenet. Handlingen följer ett tonårigt heavy metal-band som marknadsför sig själva som satanister efter att ett intresse för det ockulta uppstått efter att en fotbollsstjärna försvunnit. Men snart rapporteras bisarra mord, kidnappningar och övernaturligheter som resulterar i en häxjakt.
 
I rollerna ser vi Julie Bowen (”Modern Family”), Garret Dillahunt (”Fear the Walking Dead”), Nolan North (”Pretty Little Liars”), Elijah Richardson (”The Falcon and the Winter Soldier”), Milly Shapiro ("Hereditary"), Allison Scagliotti (”The Vampire Diaries”), Jessica Treska (”Sharp Objects”), Anna Camp (”Pitch Perfect”), Emjay Anthony (”Bad Moms”), Chiara Aurelia (”Fear Street Part Two: 1978”) samt skräckfavoriterna Barbara Crampton och Bruce Campbell.
 
Manusförfattare och exekutiva producenter är Matthew Scott Kane (”Stitchers”) och David A. Goodman (”Star Trek: Enterprise”) medan Jordan Vogt-Roberts (”Kong: Skull Island”) regisserar första avsnittet, skriver Fangoria.
 
- "Vad sysslar dessa barn med? Vad det än är kan det inte vara bra." Den rädslan förföljer varje generation. Barn från atomåldern fortsatte med att skrämma sina familjer på sextiotalet. Samma "fria andar" fortsatte med att rösta på Reagan och krävde censur av de "obscena" och "sataniska" heavy metal-band som deras egna barn dyrkade. Nu är dessa barn vuxna och protesterar mot könspronomen, TikTok och filmen om Barbie. Det tar aldrig slut. Och det är svårt att undgå känslan av att någon, eller något, sitter och tittar på allt och skrattar, säger Kane och Goodman i ett uttalande.
 
Serien med åtta avsnitt har premiär på amerikanska streamingtjänsten Peacock den 18 oktober. Vi hoppas såklart den kommer till svenska marknaden lagom till Halloween.
 
Se teasern nedan:
 
| 13 augusti 2024 14:30 |