Ryan Murphy: Kungen av tittarsiffror
Ryan Murphy är en av de utvalda serieproducenterna vars namn folk känner igen. Karl har ju trots allt ett bra namn för showbiz. Men huvudanledningen till att seriefans känner igen Murphy är att han är mannen bakom många av den moderna tidens största tv-hits.
Skål för fortsatta framgångar Ryan!
Hans tv-succe började i början på millenniet med serien "Nip Tuck" som populariserade skönhetsingrepp och inspirerade många andra serier vid denna tid. Murphy har även varit en framgångsrik regissör i sin egen rätt med filmer som "Eat Pray Love" och "Running With Scissors" och musikalen "The Prom" med Meryl Streep.
Ryan Murphy: Kungen av tv-musikaler
Fanfavoriten Sue Sylvester satte skräck i det glada musikalgänget
Musikaler är ingen okänd domän för Murphy som nådde en av sina största tv-hits med den optimistiska musikalserien "Glee" under en övergångsperiod när strömningstjänsterna tog sina första stapplande steg och tv-kanalerna fortfarande dominerade utbudet.
Kathy Bates har åter blivit en kulturdrottning att frukta
Ryan Murphy: Kungen av skräck och karriär-revivals
Men det är för sin förkärlek för skräck som han hart blivit känd för den breda publiken på senare år - populära"American Horror Story" och hyllade Netflixserierna "Ratched" och "Monsters" (även känd som Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story) har fått Netflixtittare att bita nagelkanterna, kura ihop i soffan och se saker utifrån isande skurkars perspektiv. Man kan lugnt säga att Murphy i stort sett lanserat karriärerna för talanger som Sarah Paulson och Evan Peters - och haft del i att få upp intresset för åldrande storstjärnor och fantastiska skådisar som Jessica Lange och Kathy Bates.
Det är ingen liten bedrift och anledningen till att han är en av få i branschen som kan skryta med ett helt porträtt i den creddiga och i mediebranschen högt ansedda The New Yorker
Ryan Murphy: Kungen av mångfald och nya perspektiv
Murphy har även haft en stor del i att representera mångfald på vita duken långt innan det blev en profitabel strategi för filmbolagen. Nip/Tuck visade exempelvis flera queera karaktärer i ett positivt ljus och i "Glee" fick alla sorters karaktärer dela glädjen i att sjunga covers och dansa på scen - tjocka, smala, rullstolsburna, svarta, latinos och transpersoner delade scenen med "vanliga" tjejer och killar som alltid setts i sammanhanget.
Även senare vågade Murphy att pusha för ett progressivt medium med intressanta och spännande kärlekshistorier mellan två män, två kvinnor och starka kvinnliga karaktärer överlag. Ett av särdragen är att många av de mest älskade karaktärerna som Jessica Langes bitchiga Constance Langdon och Sarah Paulsens diaboliska Syster Ratched har blivit riktiga fanfavoriter. Samma sak med Angela Basetts Marie Laveu och Jane Lynch som den scentjälande tränaren Sue Sylvester.
Murphy har en förmåga att sätta kvinnor i centrum som få andra manliga showrunners just nu. Han har även ett brutalt och osvikligt sinne för att skapa hits och uppnå den högst sällsynta bandningen av publikfriande framgång och hyllande kritiker - något hans senaste framgångar på Netflix visar med bravur.
Evan Peters gör sin hittills tyngsta roll i "Monster: The Jeffrey Dahmer Story"
Ryan Murphy: Ett bitterljuvt farväl för Netflix
Men nu är det alltså farväl som gäller - till Netflixfansens nesa och Disneys ohöljda förtjusning. Monsterproducenten (i dubbel bemärkelse!) hinner dock med att leverera en emotsedd andra säsong av såväl "Monsters" (Monster: The Jeffrey Dahmer Story) och "The Watcher" innan dess enligt Deadline.
Onekligen kommer de att dra tittare - och bli ett bitterljuvt avsked för Netflixeran.
Här nedan hittar ni en länk till en samling av allt av Ryan Murphy på Netflix.
Vad tycker ni om att Ryan Murphy lämnar Netflix efter fem år? Ser ni fram emot kommande andra säsonger av "Monsters" (Dahmer) och "The Watcher"? Vilken är er favoritserie signerad Murphy?