Spel

Skribent

Alexander Svensson

25 juli 2024 | 22:31

Skådespelarna går ut i strejk igen - den här gången mot spelutvecklare

Den stora stridsfrågan för skådespelarfacket SAG-AFTRA är återigen företags användning av A.I. i relation till skådespelarna.
Hollywoods skådespelare går ut i strejk igen. Den här gången är det dock “bara” mot spelföretag, vilket innebär att film och tv-serier förblir opåverkade.
 
Det amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA har förhandlat med de stora spelföretagen i två år och inte kommit fram till nya villkor som alla är nöjda med. Den stora stötefrågan ser ut att vara A.I, precis som under förra årets jättestrejk där manusförfattare och skådespelare stod upp mot film- och tv-bolag.
 
SAG-AFTRAs chefförhandlare Duncan Crabtree-Ireland har uttalat sig, och fördömer spelutvecklarnas beteende och allmänna inställning:
 
- Spelindustrin genererar miljarder av dollar i vinst varje år. Drivkraften bakom den framgången är de människor som designar och skapar spelen. Det inkluderar SAG-AFTRA-medlemmar som ger liv åt älskade spelkaraktärer och de förtjänar och kräver samma fundamentala skydd som underhållare i film, tv, streaming och musik: rättvis kompensation och rätt till informerat medgivande för A.I-användning av sina ansikten, röster och kroppar.
 
Strejken riktar sig mot tio spelbolag: Activision Productions Inc, Disney Character Voices Inc, Electronic Arts Productions Inc, Epic Games Inc, Blindlight LLC, WB Games Inc, Formosa Interactive LLC, Insomniac Games Inc, Take 2 Productions Inc och VoiceWorks Productions Inc.
| 25 juli 2024 22:31 |