Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 oktober 2024 | 13:30

Skräckfilmen "Heretic" får biografer att lukta blåbärspaj

En udda idé av A24 lanseras på amerikanska biodukar i höst.
Vad gör man inte för att locka biopublik i dessa dagar? När rysaren "Heretic" lanseras i USA inom kort görs det med unika "special multi-sensory screenings" enligt Variety. Kortfattat innebär det inget mindre exklusivt än en doft av blåbärspaj som släpps ut i salongen.
 
I en utvald scen under filmens gång ska publiken få känna lukten av paj, som tydligen har en betydelse för handlingen. Regissörerna Scott Beck och Bryan Woods förklarar:
 
- Blåbärspajen i "Heretic" aktiveras av Hugh Grants Mr Reed som en metafor för blind tro och en oroande påminnelse om att ifrågasätta allt. När vi först hörde A24:s djärva idé om att återuppliva den multisensoriska upplevelsen för att förstärka den viktiga scenen fick det oss att tjuta av skratt. Vi är så glada över att publiken får denna unika möjlighet att fördjupa sig i filmens värld.
 
Den som vill se Hugh Grants skräckfilmsskurk och samtidigt få cravings på blåbärspaj får bege sig till Alamo Drafthouses biografer, den 30 oktober.
 
Luktbio är visserligen inget nytt fenomen. Redan i början av 80-talet experimenterade John Waters med doftkort som delades ut till filmen "Polyester". Där kunde biopublik skrapa fram lukter under filmens gång - allt från pizza till bajs. Jag kan verkligen undra varför det aldrig tog fart...
 
Om blåbärsdoftande "Heretic"-visningar även kommer till Sverige är inte känt. Du kanske helt enkelt får nöja dig med lukten av popcorn och stolsgrannens armsvett.
 
| 23 oktober 2024 13:30 |