Om det är någon som kan sin Stephen King så är det regissören och manusförfattaren Mike Flanagan. Filmskaparen är för tillfället aktuell med filmen ”The Life of Chuck”, baserad på en novell av just King – och filmen har gått som tåget på sin väg mot release. I september tog filmen hem folkets pris på Toronto International Film Festival – ett pris som vid mer än ett tillfälle de senaste åren har pekat ut vinnaren av ”Bästa film” på Oscarsgalan.
Utöver ”The Life of Chuck” har regissören även stått för filmadaptioner på “Doctor Sleep” och “Geralds lek”, och arbetar just nu på en tv-serie baserad på Kings bok ”Carrie”. Man kan onekligen säga att Mike Flanagan håller skräckförfattarens litterära gärning nära hjärtat – och så även filmerna de inspirerat visar det sig.
I en intervju med filmsajten Movieweb listar han nu de mest underskattade av alla Kings filmadaptioner:
”The Night Flier” (1997)
– Det är lättare att lista de mest underskattade böckerna; jag har alltid undrat vart kärleken är för ”Väckelse” eller ”Hjärtan i Atlantis”, vilka jag båda tycker är helt fantastiska. Men vad gäller filmerna så är den första jag kommer att tänka på ”The Night Flier”. Jag tycker inte att den är tillräckligt uppskattad och berättandet i filmen är toppen. Slutet är fenomenalt. Miguel Ferrer är otrolig i rollen och den får helt enkelt inte kärleken den förtjänar.
”The Nigh Flier” släpptes 1997 och regisserades av Mark Pavia. Storyn följer en reporter som är en vampyrisk mördare på spåren – en mördare som färdas via flygplan. Filmen är för närvarande ej tillgänglig att streama på ordentligt vis i Sverige, men går att se i väldigt låg bildkvalité, gratis på Youtube.
”Christine” (1983)
– Det finns många som får mycket kärlek. För jag menar; jag kan inte nämna ”Nyckeln till frihet”, ”Stand by Me”, ”Den gröna milen”, ”Lida” eller ”Carrie” – för de fick den kärleken. Men ”Christine” är en sån film som jag blir glad att jag såg om varje gång jag gör det. Det är en som jag tycker verkligen fungerar, och som jag inte tycker tas upp tillräckligt.
”Christine” från 1983 är en adaption av John Carpenter och handlar om en ondskefull bil. Filmen har ett relativt högt betyg på IMDB relativt till skräckfilmer från den här tiden – 6,8 – och går för närvarande att hyra på Amazon, Blockbuster, SF Anytime och Youtube.
”The Dead Zone” (1983)
– Jag tycker att Cronenbergs ”The Dead Zone” känns mer kraftfull och relevant nu än innan valet. Men jag tycker alltid att det är en vackert ihopsatt film varje gång jag ser om den. Ändå nämns den inte i den där kategorin av bra filmer folk brukar ta upp.
”The Dead Zone” – också från 1983 – handlar om Johnny Smith (spelad av Christopher Walken), en man med förmågan att förutse framtiden. En av förutsägelserna handlar om en fascistisk politiker (Martin Sheen) som kanske inte borde bli president.
– Delarna med Sheen slår verkligen hårt. Jag såg en meme som fångade vår nuvarande situation och det är en bild av Christopher Walken från den där manifestationen i filmen – och jag menar, jag fattar den grejen.
Filmen går tyvärr inte att hitta någonstans för svenska konsumenter – annat än i svajjig kvalité på Youtube med portugisisk text.
”Storm of the Century” (1999)
– Den är svår att hitta men miniserien ”Storm of the Century” är så bra, och långt ifrån tillräckligt många har uppskattat eller ens sett den. Jag predikar om den hela tiden. Men du kan inte hitta den någonstans. Men jag tror det är min favorit av alla miniserier.
Miniserien har faktiskt ingen litterär förlaga, men är gjord på ett manus skrivet av Stephen King själv. Serien kom 1999 och kan tyvärr – likt många andra som listats ovan – endast ses på Youtube till väl tilltagna pixlar.
Om det är någon slutsats vi kan dra av Flanagans lista så är det att Sveriges distributörer behöver höja sig. Men för den som är nyfiken på Flanagans Stephen King-verk så finns ”Doctor Sleep” på Max och ”Geralds lek” på Netflix. ”The Life of Chuck”, med Tom Hiddleston i huvudrollen är tänkt att släppas i USA under 2025.