Oscarsvinnaren Gary Oldman är utan tvekan en av vår tids bästa skådespelare. Han har hyllats ordentligt av finsmakarna för sina insatser i "Tinker Tailor Soldier Spy", "Mank" och "Darkest Hour", men även bjudit på lika fina insatser i populärkulturella roller som Jim Gordon i Christopher Nolans Batman-trilogi och som Sirius Black i Harry Potter-filmerna... eller gamla godingar som när hans Ivan Korshunov kapade "Air Force One" (1997) eller sköt en viss president som Lee Harvey Oswald i "JFK" (1991).
Men nu har det alltså blivit dags att erövra tv-formatet med ännu en riktigt välgjord produktion. "Slow Horses" är ännu en i raden av riktigt påkostade och skrytiga Apple Originals, som redan hunnit släppa serier som "Severance", "The Last Days of Ptolemy Grey", "Pachinko", "WeCrashed" och "The Afterparty" i år.
Gary Oldman i den Oscarsvinnande rollen som Winston Churchill i "Darkest Hour".
"Slow Horses" är baserad på författaren Mick Herrons spionböcker om Jackson Lamb och hans team av "odugliga förlorare" som alla gjort bort sig på något sätt inom MI5. Men istället för att sparkas helt så har man skickats iväg till Slough House, ett skabbigt kontor där Gary Oldmans ofta fisande karaktär inte planerar att bry sig om någon eller något, någonsin igen. Så när den ambitiösa MI5-agenten River Cartwright (Jack Lowden), barnbarnet till en MI5-legendar spelad av Jonathan Pryce, skickas till Slough House efter ett misstag han inte håller med om att han var ansvarig för... så rör det om i tillvaron för Lambs team efter att man plötsligt dras in i ett pågående fall mot sin vilja.
I vår fullpottsrecension av serien så lyfter recensenten fram något jag själv håller med om i allra högsta grad: "Gary Oldman stjäl varenda scen han deltar i med sin rappa käft och sitt förkroppsligande av en man som inte längre orkar bry sig om regler eller moral. Resterande ensemble gör mig inte besviken någonstans men Gary Oldman är seriens starkaste lysande stjärna och ser man inte det är det nog dags för en tid hos optikern".
Vi är därför givetvis väldigt glada över att även få dela med oss av vårt snack med Oldman, trots att det inte hann bli så många frågor - eftersom han uppenbarligen hade en hel del att säga om varje fråga. Lyckligtvis hinner vi i alla fall med både spiongenren i stort, "Slow Horses" och varför han känner att alla borde uppskatta "Harry Potter"-regissören Chris Columbus mycket mer.
Gary Oldman som Jackson Lamb, här tillsammans med resten av hans team i "Slow Horses".
Jag måste börja med att säga att jag verkligen gillade "Slow Horses" - och du verkar helt klart trivas i det här formatet av berättande. Vad var det som lockade mest med den här produktionen?
- Jag älskar verkligen tv-formatets möjlighet att berätta längre och sammanhängande historier. Jag har tittat på den här typen av serier under flera års tid nu och har flera gånger sagt just att några av de bästa skådespelarinsatserna, regin och arbete med foto, produktionsdesign, och manusförfattande... det har kommit just från tv-formatet.
- Det känns riktigt kul att få bli en del av den här, ganska unika, tv-serien och annorlunda tagningen på spiongenren i stort. Det är ett annat sätt att se på världen, genom Mick Herrons fantasi och våra manusförfattares adaption av den. Och jag vet att om jag hade sett en trailer för "Slow Horses" - utan att jag själv hade något med serien att göra - så hade jag utan tvekan tyckt att det här var något för mig.
"För många anses Mick Herron vara lite av en arvtagare till John le Carré."
Gary Oldman som George Smiley i "Tinker Tailor Soldier Spy".
Det finns nog ett och annat fan av spiongenren som verkligen uppskattade vad ni gjorde med adaptionen av John le Carrés "Tinker Tailor Soldier Spy" för lite drygt tio år sedan. Kan du se några specifika likheter eller olikheter mellan George Smiley i den och Jackson Lamb nu i "Slow Horses"?
- Jag tror att deras hjärnor är väldigt liknande. Och jag tror att båda två uppskattar schackspelet man kastats in i... den tekniska biten kring att arbeta med ett problem och lyckas klura ut det. Jackson hade nog varit på samma nivå som en ung Smiley, när han fortfarande var yngre och höll till i Berlin. Sedan skulle jag nog säga att det finns en släng av Ricki Tarr [som spelades av Tom Hardy i "Tinker Tailor Soldier Spy"] inom Jackson också.
- Det är nog nästan så att man kan säga att om allt bara hade gått fel för Smiley, så hade han nog slutat som Jackson. Klassmässigt är Jackson och Smiley väldigt annorlunda däremot, man kommer från olika bakgrunder där. Men båda är briljanta. Det har påståtts att Smiley är den smartaste personen i hela Storbritannien, men jag tror åtminstone att Jackson alltid brukar vara den smartaste personen i varje rum han befinner sig i.
- Det finns ett ögonblick i "Slow Horses" när Jackson hämtar ett pass, ifall han skulle behöva fly landet. Namnet i passet är David Cornwell, vilket är John le Carrés riktiga namn. Mick Herron som skrev böckerna vår serie är baserad på, är inte blyg med att säga hur stor beundrare han är av le Carré. För många anses Herron vara lite av en arvtagare till le Carré. Han har gjort för spiongenren nu, vad le Carré gjorde under sin tid. Uppdaterat en genre som vi redan var bekanta med, men injicerat den med en slags mörk humor och cynism.
"Jag bryr mig inte lika mycket om hur allt ska knytas ihop på slutet."
Gary Oldman som Jackson Lamb i "Slow Horses".
Senast du var med i en tv-serie var i två gamla "Vänner"-avsnitt för drygt 20 år sedan. Jag kan tänka mig att det har hänt en hel del rent praktiskt när det kommer till hur tv-inspelningar ser ut idag. Du nämnde själv att du gillar tv-seriers möjlighet att berätta längre historier, tänker du själv på "Slow Horses" mer som en riktigt lång långfilm - eller hur tog du dig an rollen?
- Under inspelningarna av serien så använde vi oss av något som kallas för "block shooting", vilket jag faktiskt tror är något som Steven Soderbergh hittade på när han spelade in "The Knick". Det är i alla fall något som på många sätt revolutionerade hur man kan göra tv-serier. De flesta har väl redan koll på att filmer oftast inte spelas in i kronologisk ordning, utan man kanske börjar med slutet, kör början i mitten och så vidare. När det kommer till block shooting så är det ännu mer galet och förvirrande, eftersom man spelar in alla scener för en viss inspelningsplats direkt och går sedan vidare till nästa.
- Jag ser det här mer som en sex timmar lång långfilm, det var helt klart det tillvägagångssättet vi hade. Det jag älskar med den här typen av berättande som får utvecklas över längre tid - och särskilt med "Slow Horses" - är att det är lika mycket av en fördjupning i karaktärerna, samtidigt som det hela tiden händer något spännande vilket tar oss fram i handlingen. Och fördelen här är ju att man har råd att verkligen försvinna in i karaktärerna. Och från vecka till vecka så kan man plocka upp lite olika trådar till historien... och jag gillar verkligen att vara med på den resan. Jag bryr mig inte lika mycket om hur allt ska knytas ihop på slutet. I film får du bara två eller i bästa fall tre timmar på dig, vilket gör att mycket av karaktärsdelarna behöver klippas bort. Med det här så får vi verkligen ta ut svängarna ordentligt.
"I Harry Potter-världen snackar folk så mycket om Alfonso Cuarón, David Yates och Mike Newell."
Gary Oldman som Sirius Black i "Harry Potter och Fenixorden".
- En film på sex timmar kräver däremot väldigt mycket av regissören. Det är ett stort ansvar att rodda en hel armé av filmarbetare på det sättet. Jag tycker att James [Hawes, som regisserade hela den första säsongen] har gjort ett helt fantastiskt jobb, eftersom han har verkligen lyckats etablera den här världen för oss nu. Vilket förhoppningsvis i framtiden kommer att leda till... om serien får fortsätta, eftersom det finns många fler böcker att adaptera. Och då när andra regissörer kommer ombord, så finns det redan en slags mall lagd för vår serie... det jobbet ska han verkligen ha ordentligt med kredd för.
- I Harry Potter-världen snackar folk så mycket om Alfonso Cuarón, David Yates och Mike Newell. Men de flesta glömmer bort att det var Chris Columbus som byggde köket och lagade den första måltiden, som gjorde att de andra regissörerna kunde komma in och stöka runt i hans kök. Jag tycker faktiskt inte att han har fått tillräckligt mycket uppskattning och erkännande för hur han byggde upp hela den filmiska Harry Potter-världen. För oss nu, så har James verkligen gjort ett enormt jobb också. Och den här första säsongen kommer att bestå av två olika böcker, så den är uppdelad i två delar.
Ja, jag har fått tjuvkika lite på en teaser inför den nästa delen också! Det ser ut att bli en minst lika spännande fortsättning.
- Ja, precis! Boken "Dead Lions" står på tur och kommer om inte allt för lång tid. Vi insåg att om vi bara skulle ge varje bok tre avsnitt, så skulle det inte kunna göra böckerna rättvisa, så vi landade i sex avsnitt per bok. Den första säsongen kommer alltså att vara totalt 12 avsnitt och täcka två olika böcker. Och våra karaktärers förhållanden i den andra halvan fortsätter givetvis att utvecklas ännu mer.
De två första avsnitten av "Slow Horses" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. De följande fyra släpps ett i taget varje fredag. Den andra halvan av säsongen, som alltså följer nästa Mick Herron-bok, är redan inspelad och kommer förhoppningsvis att dyka upp under hösten (men det finns inget officiellt bekräftat från Apple TV+ om det ännu).
Nästa år kommer vi även kunna se Oldman i den kommande Christopher Nolan-filmen "Oppenheimer". Men baserat på vad han berättade för oss så känns det i alla fall som att han själv hoppas på att få fortsätta spela Jackson Lamb i många fler säsonger... och det finns lyckligtvis åtta Mick Herron-böcker till att adaptera!
Läs också: Sykoreanska "Pachinko" är en av årets bästa nya tv-serier
Kommer du att ge "Slow Horses" en chans? Vilken av Gary Oldmans roller är din favorit? Kommentera gärna nedan!