Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 augusti 2024 | 17:30

Stjärnan fick ändra kontroversiell filmtitel: ”Ordet fick kvinnor att känna sig kränkta”

Zoê Kravitz fick inte behålla titeln på sin nya thriller.
I veckan är det svensk biopremiär för Zoe Kravitz debut som regissör. Skådespelerskan har tidigare synts i ”Mad Max: Fury Road” och i rollen som Catwoman i ”The Batman”, men tar nu steget bakom kameran. Hon har spenderat flera år på filmens manus, enligt en intervju med Entertainment Weekly.
 
Men titeln, den fick dessvärre strykas. Den ursprungliga ”Pussy Island” ansågs för provokativ. Nu går filmen upp på bio med en något mer generisk-thriller-titel: ”Blink Twice”.
 
- Det gjordes klart för mig att ordet ”pussy” (fitta) var något som vårt samhälle inte är redo att omfamna än. Det fanns många hinder på vägen, som att MPAA inte ville sätta det på filmaffischen, den kunde inte visas på reklamaffischer, biograferna ville inte trycka det på biobiljetten, berättar Kravitz.
 
Filmskaparen insåg också något annat under arbetet med filmen. Den kvinnliga publiken som hon hoppades skulle vilja se ”Pussy Island” reagerade negativt:

- Intressant, efter lite research förstod vi att kvinnor blev kränkta och stötta av ordet. De sa ”jag vill inte se den filmen”. Min idé var att använda det ordet och återta det ordet, så att det inte skulle vara så obekvämt. Men vi är inte där ännu, säger hon.

- Som filmskapare är det mitt ansvar att lyssna på dem. Jag bryr mig om att människor ska se filmen och jag bryr mig om hur det ordet får dem att känna.
 
”Blink Twice” handlar om servitrisen Frida som fångar techmiljardären Slater Kings öga när hon jobbar på hans välgörenshetsgala. Han bjuder med henne på en drömsemester på hans privata ö, där han ska umgås avslappnat med sina vänner. Men snart börjar saker kännas underliga, och Frida börjar ifrågasätta verkligheten.
 
Channing Tatum, Naomi Ackie och Christian Slater spelar huvudrollerna i filmen som går upp i Sverige nu på fredag, 23 augusti.
 
| 20 augusti 2024 17:30 |