Klassikerpärlan ”Citizen Kane” anses av kritikerkåren vara ett tidlöst mästerverk som rent filmtekniskt låg långt, långt före sin tid vid premiären 1941. Tänka sig att det är mer än 80 år sedan!
Och sedan dess har det ju producerats mängder av filmer som idag anses vara odödliga mästerverk, men trots det är det inte helt ovanligt att just ”Citizen Kane” är den film som brukar analyseras av både film- och mediestudenter runt om på universiteten, åtminstone när filmprofessorn själv får välja.
Rent visuellt var "Citizen Kane" banbrytande.
Orson Welles gjorde mycket väsen av sig när han höll i radioteater, framförallt när han högläste sci-fi-klassikern ”Världarnas krig”, men det var när han långfilmsdebuterade med den visuellt slående ”Citizen Kane” som han skrevs in i historieböckerna. Men är filmen ett hantverk som bara imponerar på de som pluggar en D-kurs i bildkomposition? Nja, berättarmässigt har filmen faktiskt också en del att komma med.
I denna icke-kronologiska berättelse får vi lära känna mediemagnaten Charles Kane – en man som lever amerikanska drömmen med överflöd av makt och kosing, som dessutom verkar trivas i rampljuset. Men varför var hans sista ord på dödsbädden ”Rosebud” (klassiskt citat) och var han verkligen lycklig? Filmen serverar inga enkla svar och får dig som tittare att ta en funderare.
Bild från "Mank" (2020) - en film om hur "Citizen Kane" kom till. Till vänster ser vi Gary Oldman i rollen som Herman "Mank" Mankiewicz, han som tillsammans med Orson Welles skrev manuset till "Citizen Kane".
Från och med idag landar filmen hos HBO Max, så nu har du möjlighet att se efter om du instämmer med hyllningskören eller om du somnar halvvägs. Hur som helst är det en film som varje självutnämnd cineast bör ha kollat in.
Har du redan sett filmen? Läs då gärna MovieZines omdöme av "Citizen Kane" och se om du håller med Jonna Vanhatalo i hennes recension.