Streamingtips

Skribent

Martin Persson

19 juli 2024 | 07:00

Streamingtips: De första tre "Alien"-filmerna finns nu på SVT Play

Förbered dig för ”Alien: Romulus” på bästa sätt.
Snart är det premiär för en av sommarens mest efterlängtade filmer. Fede Alvarez kommer att fortsätta den otäcka rymdsagan som Ridley Scott startade redan 1979 med sin nya film ”Alien: Romulus”, som blir den sjunde (eller nionde om man vill vara så masochistisk att räkna in Alien vs. Predator-filmerna) berättelsen om hur xenomorph-varelserna är på människojakt.
 
För att fira den nya filmen och även fortsätta temat ”skräcksommar” har SVT Play nu lagt till de första tre ”Alien”-filmerna. Så passa på att se lite (mestadels) fantastisk och tidlöst spännande kultfilm.
 
”Alien” är den klassiska ”hemsökt hus”-filmen, fast i rymden. En okänd livsform blir lös på ett rymdskepp i framtiden och dödar besättningen en efter en. Filmen bygger på tempo, uppbyggnad och principen ”less-is-more” och har en ofrånkomligt olustig känsla och alltid så imponerande specialeffekter. Nyligen publicerade vi en artikel om att Ridley Scott med denna film skapade den perfekta skräckfilmen.
 
Sju år senare, 1986, tog James Cameron över rodret och visade att han precis som med ”The Terminator” kunde leverera en unik och fartfylld upplevelse. Tillskillnad mot många andra uppföljare försöker man här inte återskapa samma känsla som den första filmen, utan ”Aliens - Återkomsten” är istället mer av en råbarkad actionfilm. Minnesvärda och citerbara karaktärer, spännande och snygga scener och bland scifi-historiens bästa specialeffekter gör att denna film allt som oftast ses som bättre än den första filmen.
 
Hur skulle en ”Alien”-film av David Fincher se ut, kanske du frågat dig? Det har vi faktiskt fått, men den uppmärksammas sällan, eftersom det egentligen är en ganska dålig film. David Fincher själv är mycket missnöjd med "Alien 3" och den klipptes om så pass kraftigt vid sin premiär att den vid sitt DVD-släpp fick en ”assembly cut” som gjorde om stora delar av filmen. Denna film är på ett mer finesslöst sätt mer i ton med den första filmen, där en Alien släpps lös i ett fängelse och i det tysta jagar en grupp fångar (samt eftersläntrare från de första filmerna). Har filmen måhända fått ett oförtjänt dåligt rykte?  Jag skulle inte personligen säga det, men den är klart bättre än den fjärde filmen, som än så länge inte har något premiärdatum på SVT Play.  Om inte annat ger den tredje filmen åtminstone något av en avslutning på en tilltänkt trilogi.
 
”Alien”, ”Aliens - Återkomsten” och ”Alien 3” streamar nu på SVT Play. Förra lördagskvällen visades ”Alien” på SVT1 och nu på lördag kommer man att visa inte bara ”Aliens” med start 22:00, utan även ”Alien 3” direkt efter vid 00:20, så passa på om du är sugen på ett härligt maraton! 
 
 

Läs också: Ridley Scott missnöjd - hade velat regissera uppföljarna till "Alien" och "Blade Runner"

| 19 juli 2024 07:00 |