Film

Skribent

Alexander Svensson

2 juli 2024 | 16:00

Ridley Scott missnöjd - hade velat regissera uppföljarna till "Alien" och "Blade Runner"

Scott blev enligt egen utsago aldrig ens tillfrågad när det skulle göras uppföljare.
Ridley Scott är 86 år ung, och i år aktuell med uppföljaren till en av sina mest ikoniska filmer: “Gladiator II”. Den gode Scott hade dock gärna gjort fler uppföljare på andra gamla hits, “Alien” och “Blade Runner”, men blev aldrig tillfrågad, något som gör honom lite gramse såhär på äldre dagar. Han har talat ut hos Vanity Fair:
 
- Jag var seg i starten. Jag borde ha gjort uppföljarna till “Alien” och till “Blade Runner”. Man förändras med åren. På den tiden ville jag inte gå igenom det igen. Så Jim Cameron kom in - och sen David Fincher - på “Alien”.
 
Ridley Scott hade gärna gjort "Aliens", eller iallafall en uppföljare på "Alien".
 
Han utvecklar:
 
- Jag har skapat två franchiser. De flesta regissörer i Hollywood - särskilt, låt oss säga, på min nivå - släpper inte taget om det. Men jag gjorde “Alien” som min andra film, så jag hade inte mycket val. Och “Blade Runner” var min tredje film. Så jag hade inget val för jag hade väldigt tuffa partners. Det var lite “välkommen till Hollywood”. Jag blev aldrig informerad eller tillfrågad om uppföljare. Som du kan föreställa dig var jag inte glad.
 
Paul Mescal gör huvudrollen när Ridley Scott nu äntligen får göra en uppföljare - "Gladiator II".
 
Det är sällan man föreställer sig Ridley Scott glad, men det är ju helt klart trist att han inte fick möjlighet att kontrollera de franchiser han skapat. På senare år har det dock ändrats, och han fick som bekant återvända till “Alien” för två filmer, “Prometheus” och “Covenant”, och nu ska han alltså snart till att besöka antika Roms gladiatorarenor igen med "Gladiator II" som har premiär den 15 november i år.
| 2 juli 2024 16:00 |