Streamingtips

Skribent

Martin Persson

7 juli 2024 | 21:00

J.J Abrams bortglömda sci-fi-serie från 2008 som överträffar "Lost" och "Arkiv X"

Science fiction-klassikern är lika stark än idag.
Vrid tillbaka klockan ett par år. Jag hade sett de flesta av de kritikerkrossade serierna HBO hade att erbjuda. "Game of Thrones", "The Sopranos" och "Deadwood" med flera var avklarade flera gånger om och jag var ivrig att hitta något likvärdigt nytt och sevärt.
 
"Fringe" var ju en serie man hade hört talas om och när jag stötte på första säsongen i en videobutik (gammalmodigt trogen samlare som man är) kändes det som något som kunde vara bra. Någon smått campy och kul serie i stuk med "The Prisoner" eller "Arkiv X", men så fort första avsnittet började och eftertexterna rullade var jag mållös. Det här var mästerligt serieskapande av en helt annan kaliber.
 
Med sin start 2008 bjöd den briljanta serien  på en mäktig blandning av spänning, drama och lite science fiction inbakat i det hela. Tankarna faller som sagt genast till klassikern ”Arkiv X”, men där man här håller en mer jämn och något mer verklighetsförankrad ton rakt igenom. En genomgående röd tråd och mer filmiskt snarare än såpoperaktigt berättande gör att allt i serien känns förtjänt. Ingen utfyllnad eller överflöd, utan en stark berättelse som sträcker sig över flera säsonger.
 
Serien följer en FBI-agent som arbetar med en grupp för att undersöka en rad mystiska fenomen, många av dessa av oförklarlig form. Serien bjuder på en mängd fantastiska och minnesvärda karaktärer under sina fem säsonger och liksom i ”Lost” lyckas J.J Abrams och teamet bygga upp och bevara en upptrappande spänning. Cliffhanger efter cliffhanger och geniala twister som aldrig förr.
 
"Fringe" är verkligen en av de bästa och mest spännanden serierna genom tiderna och kombinerar det bästa ur "Lost" och "Arkiv X" med flera, på ett sätt som känns något mer moget och med ett stundvis vassare manus.
 
Serien ska även ha beröm för sitt intressanta arbete med kulisser och rekvisita. Än idag ser den riktigt snygg ut och lyckades skapa många intressanta ögonblick genom effektivt och kreativa sätt att bygga sina miljöer. På flera sätt var den revolutionerande utifrån sin omåttligt snygga och annorlunda användning av location-filmning och specialeffekter och tanken var att allt skulle utveckla och vara en del av handlingen.
 
Fick serien verkligen den uppskattning och uppmärksamhet den förtjänade? Hyllad då den kom, men kanske lite för bortglömd? Se videon nedan och avgör själva!
 
 
Alla säsonger av ”Fringe” streamar på Max. Se den och låt ditt liv förändras!
| 7 juli 2024 21:00 |