Spel

Skribent

Viktor Eriksson

24 maj 2024 | 17:30

Studie: Spelare allt mindre intresserade av spel med djup strategi

Den nya studien är baserad på data som samlats in under nio års tid.
En ny forskningsstudie från Quantic Foundry visar att spelare blivit allt mindre intresserade av spel med djupa strategiska element. Det hela uppmärksammades först av IGN. Som exempel på några titlar med djup strategi nämner forskarna spelserierna “XCOM”, “Fire Emblem”, “Civilization”, “Cities: Skylines” och “Europa Universalis”.
 
Istället visar studien att många spelare föredrar enklare och mer lättillgängliga spel som kräver mindre mental ansträngning och tid. Studien ska baseras på data från 1,7 miljoner enkäter som samlats in under nio års tid genom forskarnas eget Game Motivation Profile-verktyg.
 
Forskarna tror att förändringen dels beror på hur folk använder spel som en form av avkoppling, inte minst i en hektisk vardag. Resultatet jämfördes även med andra trender relaterade till förkortad uppmärksamhet, som att det blivit populärare med kortare Youtube-videor och att filmer nu klipper oftare. Quantic Dream konstaterar dock att det saknas bevis för att enbart skylla skiftet på sociala medier.
| 24 maj 2024 17:30 |