Film

Skribent

MovieZine

11 september 2024 | 14:45

Svenska filmmiljoner till Noomi Rapace och John C. Reilly

Den senaste omgången produktionsstöd innehåller bland annat ett emigrantdrama med John C. Reilly och Gustav Lindh.
Svenska filminstitutet har gått ut med en lista över de filmprojekt som får stöd under september månad. På listan finns bland annat Venedigvisade filmer, ett emigrantdrama med John C. Reilly och Gustav Lindh samt en kortfilm om tomma hotell.
 
"Mother" av Teona Mitevska är en biopic om moder Teresa, spelad av Noomi Rapace. Det är samproduktion mellan Sverige och Republiken Nordmakedonien. Filmen får ett stödbelopp på 1 500 000 kr.
 
1 000 000 kronor tilldelas "A Prayer for the Dying", ett norsk-svenskt drama skrivet och regisserat av långfilmsdebuterande Dara Van Dusen. Filmen utspelar sig i Wisconsin på 1870-talet där en norsk emigrant tvingas fatta svåra beslut under inbördeskriget. John C. Reilly och Gustav Lindh finns i rollistan.
 
Dokumentären "Reträtt" av Micke Westerlund följer fyra gamla vänner från Rågsved, sammanbundna av en livslång kärlek till punkmusik. Nu står de inför ålderdomens utmaningar - vad finns kvar att hoppas på när man blickar mer bakåt än framåt?
 
Mladen Kovačevićs serbisk-svenska dokumentär "Possibility of Paradise" visades nyligen vid Venedigs filmfestival. Den handlar om sökandet efter lyckan och har musik av Rebekka Karijord.
 
"The Love That Remains" som regisseras, skrivs och fotograferas av Hlynur Pálmason ("Godland") är en isländsk-svensk samproduktion. Den följer Anna (Saga Garðarsdóttir) och Magnus (Sverrir Gudnasson) under ett år då de navigerar i sin separation och balanserar karriär och fritid.
 
Bland filmerna i kortare format finns den animerade "Familjen" av Malin Erixon där fantasifulla cirkusdjur intervjuas om vad man får med på köpet när man bildar en familj. "Ett meddelande till Ernestina" av Jonelle Twum ingår i satsningen Talent to Watch och behandlar migration och arbete.
 
I "Den sista turisten" i Europa av Balder Ljunggren checkar ett par in på ett nyligen övergivet hotell och rotar igenom saker som lämnats kvar och överskrider gränser.
| 11 september 2024 14:45 |