Efter att filmavtalet fallit lovade SVT att "fortsätta ta ansvar för den svenska filmen". Sedan 2017 har SVT investerat 100 miljoner årligen i svensk film. Ett löfte som nu förnyas:
"SVT kommer även de tre kommande åren satsa minst 300 miljoner kronor på svensk film. Löftet gäller som tidigare långfilm, barnfilm, dokumentärfilm, kulturdokumentär, kortfilm samt utveckling av nya talanger. Vi kommer också investera tid och engagemang i framtidsfrågorna för svensk film", skriver SVT:s VD Hanna Stjärne i ett blogginlägg.
Digitaliseringen och de globala streamingjättarnas intåg på den svenska marknaden har på bara något år i grunden ritat om spelplanen för filmen. Pandemin har accelererat utvecklingen. Nu diskuteras ett omfattande reformbehov i det svenska filmpolitiska systemet. Samtidigt ökar konkurrensen om regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare.
"I den ökade konkurrensen kring talang vill SVT garantera en långsiktighet som vi tror är bra för filmsverige. Därför har SVT en nära dialog med alla relevanta aktörer och ställer sig bakom olika initiativ för att förbättra villkoren för branschen. Som exempel kan nämnas arbetet med att införa produktionsincitament för att fler filmer ska kunna spelas in i Sverige och samarbetet kring Yrkesnämnden för att säkerställa utbildad personal i produktionerna", kommenterar Stjärne.
Under 2021 erbjöds över 500 filmer (över 170 svenska) på SVT som genererade 55 miljoner tittningar. Svensk film står för ca 50 procent av tittandet i både SVT Play och i vanlig tv, enligt ett pressmeddelande.
På topplistan över allt långfilmstittande på SVT Play är svensk film ohotad och i topp 2021 ligger "En underbar jävla jul", "Bamse och häxans dotter" och "Min pappa Marianne". Men även smalare filmer som "Gräns" och "Spring Uje spring" når en stor publik på SVT.