Film

Skribent

MovieZine

12 oktober 2024 | 11:00

Bäst på SVT Play just nu: Mysiga småstadsdramat med Ewan McGregor utsågs till "årets bästa film" 1996

Samma år som Ewan McGregor spelar heroinmissbrukare i Edinburgh i Danny Boyles “Trainspotting”, spelar han den tenorhornsspelande gruvarbetaren Andy Barrow från den lilla staden Grimley i “Brassed Off”.
Tara Fitzgeralds karaktär Gloria Mullins besöker sin barndomsstad för att ta reda på om stadens kolgruva är lönsam eller ej för den brittiska kolförvaltningen. Då hon är en skicklig flygelhornspelare blir hon inbjuden till att få spela med den lokala blåsorkestern som består av gruvarbetare från den lokala gruvan. Där möter hon även Andy Barrow (Ewan McGregor), som hon tidigare haft en kärleksrelation med.
 
Musiken är centralt i dramakomedin “Brassed Off” från 1996. Men den överskuggar inte kaoset som råder när de boende i staden hotas med att förlora sina jobb och hem när gruvan riskerar att läggas ned, vilket alla i staden är beroende av. Det enda som håller gruvarbetarnas glöd vid liv är deras blåsorkester, vars existens även hotas.
 
Musiken i kombination med ett briljant berättande av Mark Herman, som senare även gjorde filmatiseringen av romanen “Pojken i randig pyjamas”, visar oss ett humant och hjärtevärmande porträtt av den brittiska landsbygden under 90-talet.
 
Skådespelaren Pete Postlethwaite visar i sin roll som dirigenten Danny Ormondroyd, sin glöd för musiken samt sina orkestermedlemmar och gör i slutet ett mycket rörande tal om gemenskap, mänsklighet och kritik mot den brittiska utgallringen av kolgruvor.
 
Filmen blev väl mottagen från både kritiker och publiken och har genom åren skaffat sig en ny publik och växt som en favorit på BFI (British Film Institute) topp-100-lista av brittiska filmer. I Sverige utnämnde Göteborgs-Posten filmen till Årets bästa film vid premiären 1996.
 
Du behöver inte vara ett fan av blåsorkestrar för att njuta av "Brassed Off" som nu visas på SVT Play.
 
| 12 oktober 2024 11:00 |