Serie

Skribent

Alexander Svensson

5 juni 2024 | 19:15

"The Acolyte"-skaparen förklarar seriens chockerande öppningsscen

Stor spoilervarning för dig som inte sett "The Acolyte"!
Stor SPOILERVARNING för dig som inte sett första avsnittet av “The Acolyte”. Läs vidare på egen risk.
 
Ett av de mest överraskande ögonblicken i nya "Star Wars"-serien “The Acolyte” är att Carrie-Anne Moss karaktär Indara dör cirka fem minuter in i det första avsnittet. I egenskap av ansiktet bakom Trinity i “The Matrix” är Moss ett av seriens största namn, och har stått i centrum på såväl affischer som i trailers. Ändå kolar hon av innan titelsekvensen ens kommit igång, i en strid mot Mae (Amandla Stenberg) som kommer för att mörda henne.
 
Carrie-Anne Moss som Indara i "The Acolyte".
 
Leslye Headland, som skapat “The Acolyte” har satt sig ner och förklarat för Entertainment Weekly hur hon tänkte när hon bestämde sig för att Ned Stark-a Carrie-Anne Moss i seriens allra första scen:
 
- Sanningen är att jag ville ha en öppningsscen. Jag tror att det är min inre TV-författare som vill skapa en öppningssekvens som man chockades av.
 
Inspirationen kom från Vince Gilligan och “Breaking Bad”, en av tidernas mest prisade tv-serier.
 
Indara versus Mae i första scenen av "The Acolyte".
 
- Inte för att överhuvudtaget jämföra mig själv med Vince Gilligan, men öppningen på “Breaking Bad” är en av tidernas bästa. Så fort jag sätter mig ner och ska skriva något så tänker jag “jag kan inte toppa det, men vad är min version av det?” Och det bästa jag kunde komma på var att döda Carrie-Anne Moss. Det var att låta Trinity trilla av pinn och få alla att tänka “Ursäkta. Vad är det som händer?”
 
Huruvida öppningsscenen i “The Acolyte” är det enda vi får se av Carrie-Anne Moss och hennes karaktär, jedimästaren Indara, är oklart. Men serien återkommer flera gånger till en händelse för femton år sedan på planeten Brendok som involverade flera jedis, bland dem Indara. Flashbacks rörande det hade iallafall inte förvånat mig, och hade dessutom gett Carrie-Anne Moss lite mer att göra.
 
De två första avsnitten av "The Acolyte" finns att streama på Disney+. Nytt avsnitt släpps varje onsdag.
| 5 juni 2024 19:15 |