TV-tips

Skribent

Martin Persson

22 september 2024 | 12:30

På tv inatt: Din favoritkuppfilm är en remake av denna klassiker från 1969

F. Gary Grays ”The Italian Job” i all ära, men originalet med Michael Caine är fortfarande bäst.
Få filmer har gjort lika stort avtryck inom kuppfilms-genren som ”Den vilda biljakten” (eller ”The Italian Job på engelska”) från 1969.
 
En stor del av dagens publik är kanske mer familjär med den skapliga remaken från 2003 i regi av F. Gary Gray och visst är det en underhållande och fartfylld film som är sevärd på sitt eget sätt – men jag vill ändå slå ett slag för det brittiska originalet och tycker att det är mycket roligt när en TV-kanal förutom SVT tar sig itu med lite kultklassiker. Alltid lika kul när en ny generation får möjlighet att njuta av filmerna som formade oss.
 
Premissen är välbekant, en småtjuv bestämmer sig för att göra århundradets stöt. Till sin hjälp har han ett gäng minnesvärda figurer, samtidigt som polisen och maffian ligger dem i hälarna.
 
Det som lyfter filmen är för det första de fantastiska skådespelarinsatserna. Michael Caine, Noel Coward, Benny Hill och Raf Vallone är alla högst minnesvärda och gör ett grymt karaktärsarbete. Det är både högst roligt och känsloladdat och framförallt nagelbitande spänning. Fotot är fortfarande bländande snyggt och effektarbetet kreativt och imponerande. Favoriten Peter Collinson ligger bakom regin och gör som alltid ett fantastiskt jobb.
 
Vill du se en riktigt bra kuppfilm och samtidigt ta dig an en älskvärd klassiker? Då ska du kika på originalversionen av ”The italian Job”.
 
”Den vilda biljakten” visas inatt 00:25TV3. Går även att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 22 september 2024 12:30 |