Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

27 september 2024 | 23:00

Var är nya "The Penguin"-avsnittet? Lugn, gangsterdramat fortsätter snart!

Nej, Batman har inte spärrat in Pingvinen och försenat fredagens avsnitt av "The Penguin". Det är bara HBO som har bytt veckodag för resten av säsongen.
Hade du tänkt se nästa avsnitt av den hyllade gangsterserien "The Penguin" idag? Det vore inte så konstigt med tanke på att streamingtjänsten Max släppte miniseriens första avsnitt förra fredagen. Och i vanliga fall brukar ju nya avsnitt dyka upp en gång i veckan, på samma veckodag dessutom. 

Men "The Penguin" har nu bytt från fredagar till måndagar som sin återkommande veckodag för släppet av nya avsnitt här i Sverige. Det dröjer med andra ord tio dagar istället för sju dagar mellan det första och andra avsnittet.
 
Varför har man gjort på det här sättet då? För den som verkligen vill veta så ska jag förklara det här nedan. Men för alla som bara är ute efter det nya avsnittet, så kommer du alltså kunna hitta alla nya avsnitt på måndagarna framöver.
 
 
Streamingbranschen är inte helt lätt att förstå sig på. Inte ens för företagen som gör och släpper alla nya filmer och tv-serier. "The Penguin" var en gång i tiden tänkt att vara ett Max Original, alltså en serie som släpptes direkt och exklusivt till streamingtjänsten Max. Vilket även var hur man sålde in serien till alla olika marknader utanför USA, där vissa inte ens har lanserat streamingtjänsten Max ännu. 
 
För oss svenskar är ju det här sättet vi fått ta del av alla Max Originals och HBO Originals ända sedan HBO Nordic bytte namn till HBO Max (och nu enbart Max). I USA fungerar däremot HBO fortfarande även som en helt vanlig kabel-tv-kanal, där avsnitten också dyker upp i streamingtjänsten samtidigt. Warner Bros. Discovery beslutade däremot så sent som i somras att alla påkostade Max-produktioner ska läggas under HBO-chefen Casey Bloys paraply inom organisationen. 
 
 
För alla kommande storproduktioner som den nya "Dune"-serien och "Harry Potter"-serien, som tidigare också räknats som Max Originals, så kommer vi aldrig märka av någon skillnad. Men "The Penguin" hade redan fått sitt premiärdatum. Torsdagen den 19 september i USA (fredagar för oss här), Max har släppt flera andra av sina titlar på torsdagar också. Streamingtjänster behöver ju inte ta så stor hänsyn till veckodagarna, utan folk tittar helt enkelt när man har tid under veckan - och streamingtjänster lämnar sällan ut någon statistik över hur många som tittar på serien.
 
Tv-kanalen HBO däremot. Där mäts man fortfarande och jämförs med konkurrenterna. HBO har under 25 års tid dominerat söndagskvällarna i USA och tänker nu göra det samma med "The Penguin", vilket innebär att för oss svenskar så släpps avsnitten runt 03.00 på natten mellan söndag och måndag varje vecka. För att visa att man verkligen tror på serien och öka dess chanser att nå ut till så många som möjligt i USA, så blev flytten till söndagarna därför ett faktum.
 
Man kan ju visserligen tycka att HBO kunde ha flyttat sin premiärdag eller släppt det andra avsnittet redan efter tre dagar. Men nu blev det alltså inte så, exakt varför får vi väl aldrig veta (men antagligen på grund av avtalen med andra internationella marknader som hade skrivits). Det andra avsnittet (och resten av säsongen också) är däremot väl värd att vänta lite extra på!
 
Här kan du se vad "The Penguin"-skådespelarna berättade för MovieZine om hur det var att jobba med Farrell under inspelningarna av miniserien:
 
 
I samband med att nästa avsnitt släpps - på måndag - hos Max kommer MovieZine även släppa vårt snack med regissören Matt Reeves, som ju gjorde "Batman"-filmen där vi fick träffa på Colin Farrell i rollen som "The Penguin" för första gången.
 
| 27 september 2024 23:00 |