Film

Skribent

Niclas Ohlsson

22 oktober 2024 | 18:30

Nu på Prime Video: Dragracing och vålnader med Charlie Sheen - ett av 80-talets bortglömda guldkorn

Se Charlie Sheen som vålnad i bortglömda action-thrillern "The Wraith".
1986 var året det hände för Charlie Sheen. Från att spela rollen som “Boy in Police Station”, där han flörtar med ingen mindre än Jennifer Grey (“Dirty Dancing”) i filmen “Fira med Ferris”, till att slå igenom i den kändistäta filmen “The Platoon”. Han hann dock med att spela in ett fåtal scener i en film där han till synes verkar spela huvudrollen, men samtidigt inte “syns till” särskilt mycket under filmens gång.
 
The Wraith” är både skriven och regisserad av Mike Marvin, som även är känd för den skruvade komedin “Hamburger: The Motion Picture”. 
 
Filmen utspelar sig i staden Brooks, Arizona där gangstern Packard Walsh styr sitt gäng och stadens ungdomar med järnhand. Han terroriserar vägarna med sitt gäng av biltjuvar och tvingar folk i snabba bilar att tävla där vinnaren av loppet övertar ägandet av förlorarens bil.
 
Charlie Sheen spelar den mystiska och fåordiga Jake Kesey som titt som tätt dyker upp på sin dirtbike. Han dras till Keri Johnson som jobbar på det lokala burgarhaket, spelad av Sherilyn Fenn, som vi senare fick se mer av i bland annat "Twin Peaks" där hon spelade Audrey Horne.
 
En dag dyker en svart, futuristisk bil upp på vägarna och utmanar Packards gäng med dödlig utgång. Bilen som efter filmen fick en sorts kultstatus var en Dodge M4S Turbo Interceptor, en prototyp designad av Chrysler. I polisens desperata jakt på den mystiska bilen, hopar sig liken framför ögonen på Sheriff Loomis, spelad av Randy Quaid.
 
Filmens visuella stil är starkt präglad av 80-talets estetik. Den blir nästan som en parodi på sig själv då många av rollfigurerna är stereotypa från eran. 
 
De actionfyllda bilscenerna är några av filmens höjdpunkter, där den pyrotekniska budgeten måste ha varit skyhög då nästan samtliga racing-scener slutar med explosioner.
 
Soundtracket, som inkluderar låtar från flera rock- och popband, bidrar till filmens energiska atmosfär och lämnar ett tydligt avtryck från 80-talet med artister som Ozzy Osbourne, Bonnie Tyler och Billy Idol.
 
Trots att “The Wraith” inte var en succé vid sin premiär, har filmen utvecklat en hängiven fanskara. Blandningen av action och övernaturliga inslag, tillsammans med Charlie Sheens tidiga prestation, bidrar till filmens effekt som än idag fortsätter fascinera nya generationer av cineaster.
 
The Wraith”, eller dess svenska, orimligt dåliga titel, “Tillbaka till verkligheten”, kan man nu se via Amazon Prime Video.
 
| 22 oktober 2024 18:30 |