Serie

Skribent

Patrik Jonsson

21 januari 2016 | 18:00

Tidernas 6 bästa tv-såpor

Såpor är en genre jag knappast älskar. Såporna har dock betytt en hel del för många och känns därmed ändå som ett viktigt inslag i TV-världen. Här kan man nog, åtminstone för min egen del, verkligen snacka om hatkärlek.
Jag har vid detta laget skrivit en hel del tv-artiklar genom åren. Att dagen skulle komma då jag skulle "bli tvungen" att ge mig in på TV-såpor var nog ändå mer eller mindre oundviklig. Mina tankar gick därför lite fram och tillbaka innan jag satte mig ned och skrev denna såpa-artikel. Jag ställde mig nämligen lite skeptisk till hur jag skulle kunna hitta tillräckligt med såpor värda att listas? Jag ville ju inte lista precis vad som helst bara för sakens skull och i och med att jag inte är någon stor fanatiker av genren blev det lite lurigt. Jag bestämde mig dock till slut för att lista sex stycken, tre amerikanska och tre svenska. Kort och gott sex såpor jag kan stå för. Vi börjar med de svenska. 

"Tre Kronor" (TV4, 1994-1999)




Ett av 90-talets stora dragplåster på TV4 var onekligen det Mälarviksbaserade såpadramat "Tre Kronor". Jag har ingen aning om hur jag skulle uppfatta serien idag? Då den väl sändes, speciellt de första säsongerna, fungerade den dock helt klart. Det blev till slut 10 säsonger som tillsammans utgjorde 123 avsnitt. Då "Tre Kronor" tappade viktiga karaktärer som Hans Wästberg (Ulf Brunnberg) och framförallt Reine Gustavsson (Bertram Heribertson) tappade dock även jag en stor del av intresset att följa den. Jag var förmodligen inte ensam. Den enda som fanns kvar mot seriens slut och som verkligen lockade var Per Ragnars galne Sten Frisk.

"Varuhuset" (SVT, 1987-1989)




Öhmans Varuhus sköljde in över oss under den senare halvan av 80-talet. Över oss som var med då, det vill säga. Ska väl inte sitta här och säga att jag minns den här serien som igår, jag minns dock att jag följde den stadigt. "Varuhuset" får nog ändå räknas som den mest kända svenska såpaserien på 80-talet och den var en stor succé. I rollistan fanns bland andra Inga Gill, Christina Schollin, Lena Endre och Johan Rabaeus. Dessa underhöll oss i fem säsonger och 60 avsnitt. "Varuhuset" ersattes senare av den mer ungdomliga serien "Storstad".

"Rederiet" (SVT, 1992-2002)




Ifall "Storstad" ersatte "Varuhuset" så kan man nog även säga att "Rederiet" ersatte "Storstad" då den sistnämnda snabbt började tappa tittarsiffror. Resultatet blev något helt annat då "Rederiet" gjorde entré. Detta blev förmodligen en av våra största tittarsuccéer någonsin. Jag menar 20 säsonger (318 avsnitt) talar sitt tydliga språk. Just "Rederiet" kan nog även många relatera till, gamla som unga. Nämner man "Rederiet" vet i stort sett alla vad för TV-serie man snackar om. Själv får jag väl säga att jag tyckte att detta var en serie i varierande kvalitet. 20 säsonger är mycket, för mycket skulle jag vilja säga. Den hade dock några riktigt spännande och underhållande säsonger och då allt kommer omkring tycker jag ändå att just "Rederiet" är den bästa TV-såpa detta land skakat fram. Någon rollista tänker jag inte ge mig på här då så gott som hela Sveriges skådespelarelit medverkade.

"Dynastin" (ABC; 1981-1989)




Så tar vi och beger oss bortom den berömda pölen och kastar oss in i det amerikanska såpasnasket. 80-tal igen och jag ska faktiskt mer eller mindre stanna i just 80-talet under resten av den här artikeln. Jag tycker nämligen att de bästa såporna gjordes under 80-talet då detta årtionde onekligen var såpaseriernas stora decennium, inte minst i USA. En av såporna hette "Dynastin" och här hade vi en riktig ragata som tv-tittarna fullkomligt älskade att spy galla över. Jag talar förstås om Joan Collins vedervärdiga karaktär Alexis Morell Carrington. En stark och ondskefull nemesis är alltid en stor styrka hos sådana här TV-såpor och att kalla Alexis för någonting annat vore ett tjänstefel. Än idag relaterar mycket media till just "Dynastin", framför allt till Joan Collins Alexis. Är det inte i filmer eller tidningar så är det i reklamen eller i modet. "Dynastin" bjöd oss på nio säsonger som tillsammans resulterade i 220 avsnitt. Även en spin-off kallad "The Colbys" gjordes, den blev dock ingen större succé. 

"Falcon Crest" (CBS, 1981-1990)




Ifall jag som yngling på 80-talet hade skrivit denna lista skulle jag förmodligen ha placerat denna på toppen. "Falcon Crest" var nämligen min stora favorit då det begav sig. Det var liksom mest drag och action i denna, ibland kändes den nästan äventyrlig. Medan "Dynastin" hade sin Alexis, hade "Falcon Crest" Angela Channing (Jane Wyman). Nu fanns det nog mer medmänsklighet i Angela än i Alexis, men att Angela var en riktigt hård och barsk ironlady är det inget snack om. Förutom Jane Wyman i paradrollen som Angela Channing kunde vi se skådisar som Lorenzo Lamas, Susan Sullivan, David Selby, John Saxon och Robert Foxworth. En riktigt gedigen rollista. Jag tycker nämligen att samtliga gjorde ett riktigt bra jobb i "Falcon Crest, den var välspelad. Jag anser även att serien har den skönaste vinjettlåten bland alla dessa listade såpor, en melodi signerad Bill Conti. Innan "Falcon Crest" våren 1990 slutligen tackade för sig, hade den hunnit med nio säsonger på sammanlagt 227 avsnitt. Bra jobbat!

"Dallas" (CBS & TNT; 1978-1991 & 2012-2014)




Här har vi då såpaseriernas såpaserie, kungen (eller drottningen) av all världens TV-såpa. Är den då även den bästa? Då allt kommer omkring tycker jag faktiskt det. Detta mycket tack vare den mest kände nemesisen i en tv-serie någonsin; J.R. Ewing (Larry Hagman). Med sina syrliga och nedlåtande kommentarer, sitt hänsynslösa maktspel och med sitt enorma ego, spred J.R. Ewing både hat och kärlek världen över i många, många år. Larry Hagman, som dessvärre lämnade oss för ett par år sedan, gjorde den här rollen med en sådan pass bravur att vi än idag inte sett något liknande i denna genre. Hagman och hans J.R. var "Dallas", utan honom hade serien gått under. Detta gjorde den på sätt och vis också. Då "Dallas" återupplivades 2012 på TNT blev succén ganska kortvarig. Då Hagman avled i slutet av just 2012 började genast den nya omgången av serien att tappa tittare. Efter två år utan J.R. var till slut botten nådd. TNT valde därför hösten 2014 att helt sonika lägga ned produktionen. 14 originalsäsonger och 357 originalavsnitt (plus 3 extra säsonger med ytterligare 40 avsnitt) blev slutligen "Dallas" livslängd. Det är inte fy skam med tanke på att kvaliten ändå var hyggligt hög i jämförelse med alla andra så kallade evighetsdagssåpor. "Dallas" är (och lär så förbli i hinkvis med år) den största såpaserien genom tiderna.

Här har ni ett urval på en bunt till med såpoperor: "Storstad", "Sunset Beach", "Emmerdale", "Skilda Världar", "Glamour", "Nya Tider", "Another World", "General Hospital", "Guiding Light", "Makt och Begär", "Days of Our Lives", "Coronation Street", "Melrose Place", "Lösa Förbindelser", "Vita Lögner", "Rosenholm" och "Vänner och Fiender".

Varför kallas det såpopera egentligen? Dagligvarujätten Procter & Gambles eget produktionsbolag stod bakom världens tillika tidernas första såpopera vilken sändes i amerikansk radio på 1930-talet. Procter & Gamble var i första hand kända för att tillverka tvål, vilket ju heter "soap" på engelska, detta är alltså anledningen till att termen "soap opera" myntades. Nu vet ni det!

Vad tycker ni själva, är såpoperor någonting att ha och vilka är i så fall era egna favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 21 januari 2016 18:00 |