Film

Skribent

Niclas Ohlsson

24 oktober 2024 | 07:00

På TV ikväll: Tom Cruise spelar pressad jurist i 1993 års största thriller

Några år innan han blev actionhjälte syntes Cruise i en 90-talsthriller signerad John Grisham.
1993 regisserade Sydney Pollack filmen som var baserad på boken med samma namn “Firman”, skriven av John Grisham. Pollack var tidigare känd för bland annat filmen “Tootsie”.
 
Man hade från början ögonen på Charlie Sheen (“Wall Street”) eller Jason Patric (“The Lost Boys”) i huvudrollen som Mitch McDeere, men ansåg att produktionen skulle få ett högre värde med Tom Cruise (“Top Gun”) i huvudrollen. 

Tom Cruise spelar den unga, ambitiösa juristen Mitch McDeere som är nyutexaminerad från Harvard. Driven av önskan att lämna sin arbetarbakgrund bakom sig, börjar Mitch på en liten, framgångsrik advokatfirma i Memphis. 

Firman erbjuder Mitch och hans fru en livsstil så lyxig att den överträffar deras vildaste drömmar. Men när FBI-agenter kontaktar honom med bevis om korruption och mord inom firman, ger sig Mitch ut för att finna sanningen.

I de övriga rollerna ser vi Jeanne Tripplehorn (“Waterworld”) spela Mitch fru Abby McDeere, Gene Hackman (“French Connection”) spela Mitch mentor Avery Tolar och Ed Harris (“Westworld”) som den ihärdiga FBI-agenten Wayne Tarrance. 
 
Efter 12 veckor på de amerikanska biograferna var filmen en stor succé och tjänade 270 miljoner dollar över hela världen. "Firman" blev en av 1993 års mest inkomstbringande filmer.
 
 
Trots Holly Hunters (“Pianot”) korta, men betydelsefulla medverkande på hela sex minuter i filmen som Eddies (Gary Busey) sekreterare, blev hon nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Snacka om valuta för sin scentid.

Hon är med i 20 scener, i snitt 18 sekunder per scen. Vilket var en av de kortaste framträdanden i en film som någonsin nominerats till en Oscar.

"Firman" visas på Kanal 9 ikväll 22.00.
 
| 24 oktober 2024 07:00 |