TV-tips

Skribent

Martin Persson

26 september 2024 | 05:00

På tv ikväll: Tom Cruises kanske mest ikoniska film – en modern klassiker från 1986

En härlig och tidlös rulle som bjuder på något för alla.
”Power to the danger zone”…. Kenny Loggins ikoniska titelmelodi flödar genom biosalongen (eller vardagsrummet) och ett par flygplan landar. Det här är ikonisk och actionpackad filmhistoria olikt det mesta.
 
”Top Gun” regisserades av Tony Scott, en i mitt tycke något underskattad regissör som ofta hamnade i skuggan av sin broder Ridley. Tony bjöd under sin karriär på ett par spännande och snygga, men samtidigt karaktärsdrivna actionfilmer och ”Top Gun” är kanske det mest skinande exemplet på det.
 
Filmens handling är egentligen inget alltför djupt eller storslaget, men den gör sitt jobb utmärkt. Tom Cruise spelar en stridspilot på en flygskola som vill bli bäst, samtidigt som han tävlar mot en rival och möter kärleken. Vi har sett det förut, men i typisk Hollywood-anda är det en underhållande klyscha som funkar om man gör det på rätt sätt.
 
Effekterna är riktigt snygga och nominerades vid Oscarsgalan. En vinst blev det dessutom för filmens musik, inte Kenny Loggins titellåt dock, utan ”Take my breath away”.
 
Vår recensent Andreas Samuelsson var måttligt nöjd när han gjorde en återblick på filmen och gav den betyget 3/5.
 
I recensionen beskrivs filmen enligt följande:
 
”Den är egentligen ett enda stort publikfrieri till film. Här finns nog med grabbighet och TV-spelsliknande flygscener för den manliga publiken och män i bar överkropp samt lämpligt ljussatta sexscener för att tillfredsställa den kvinnliga. För fans av Cruise och stridsflygplan är det mumma rakt igenom.”
 
Jag håller till stor del med, men ser inte det nödvändigtvis som något negativt. Filmen gör inte anspråk på att vara något alltför djupsinnigt, utan det är just det, ett publikfrieri som bjuder på något för alla smaker. Storslagen action, minnesvärda karaktärer och käck romans.
 
2022 års uppföljare ”Top Gun: Maverick” må av många anses mycket bättre än sin föregångare, men Tony Scotts ursprungliga film är alltid lika värd att återbesöka. Kom bara ihåg att inte försöka spoila filmen, om du inte vill sluta som den här stackaren.
 
Njut av den grymma låten av Kenny Loggins till klipp från filmen nedan!
 
”Top Gun” visas ikväll 21:00TV6. Streamar även på Netflix, SkyShowtime och Prime Video. Finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 26 september 2024 05:00 |