10. Guys and Balls (2004)
Vad som anses vara Tysklands första sportkomedi (besynnerligt regisserad av en amerikan) är en charmig romcom med en twist. Ett fotbollslag använder en målvakts senaste miss som ursäkt att sparka honom när de upptäcker att han är gay. Målvakten gör dock revansch genom att möta dem med sitt nya lag – som bara består av homosexuella.
9. Fotboll för Buddha (1999)
Fotbollsyran känner inga gränser – här sträcker den sig så långt som till ett buddistkloster i Tibet! Följer två unga pojkar i norra Indien som vid sidan av att uppfostras som munkar gör allt de kan i sin makt för att skaffa en TV så de kan se på VM.
8. Fimpen (1972)
Klassisk fotbollssaga signerad självaste Bo Widerberg om hur Hammarby IF värvar den sexåriga titelspelaren som trots behov av godnattläsning och skosnörning tar sig hela vägen till Wien och Portugal. Dåvarande svenska förbundskaptenen Georg Ericsson spelar sig själv tillsammans med flera spelare.
7. Den sista matchen (1981)
Pelé själv gjorde sin Hollywood-debut i John Hustons andra världskriget-drama där krigsfångarna (inklusive Michael Caine och Sylvester Stallone) i ett tyskt läger planerar att rymma när majoren (Max von Sydow) anordnar en vänskapsmatch i fotboll.
6. Kung Fu Soccer/Shaolin Soccer (2001)
Fyndig Hong Kong-kombination av kampsport och bollsport. Stephen Chow regisserar och spelar huvudrollen som en mästare inom stridskonsten Shaolin Kung Fu. I sitt försök att uppmärksamma den så värvar han en fotbollsspelare och snart ska de tillsammans med andra Kung Fu-utövare delta i en fotbollsturnering. ”Get ready to kick some grass!”
5. Skruva den som Beckham (2002)
Brittisk, modern tonårsklassiker som en gång för alla etablerade att
tjejer kan kicka boll lika väl som grabbar. Kulturkrock uppstår när
17-årige Jess (Parminder Nagra, ”Cityakuten”) går emot sin indiska
familjs önskningar genom att spela fotboll med Keira Knightley, i sin
genombrottsroll.
4. The Damned United (2009)
Året innan ”The King’s Speech” gjorde Tom Hooper ett annat historiskt
drama – om ökända, temperamentsfulla fotbollsmanagern Brian Clough
(Martin Sheen) och hans stökiga, kontroversiella 44 dagar för Leeds
United 1974. Gamle spelaren Dave Mackay stämde producenterna då han
ansåg att den gav en missvisande bild.
3. Mean Machine (2001)
För omväxlings skull en brittisk remake av en Hollywood-rulle (amerikansk fotboll-komedin ”Benknäckargänget”) – och en fullkomligt duglig sådan (se upp för Adam Sandler-versionen dock). Vinnie Jones – som troligen gjort världens mest lyckade övergång från elitsport till skådespeleri – är den gamle fotbollskaptenen som hamnar bakom galler efter ett polisangrepp och ser sig snart leda fångarna i en fotbollsmatch mot vakter. Jason Statham (innan alla ”Transporters” och ”Cranks”) är tokig målvakt.
2. Fever Pitch (1996)
Nick Hornby skrev själv manus efter sin bok om det besatta fotbollsfanet (Colin Firth) som följer Arsenals segerturné under First Division 1988-89 men ser det påverka hans nyförälskelse i en kollega. Anses spegla fenomenet kring medelklassens fanatism kring sporten.
1. Goal-trilogin (2005/2007/2009)
Översedda dramer som trots allt dragit in över 35 miljoner dollar. 300 intensiva minuter om Santiago, en trädgårdsmästare och mexikansk invandrare i Los Angeles, som lyckas förverkliga sina fotbollsdrömmar efter en flytt till Real Madrid och VM.
Bubblare:
United, When Saturday Comes, Offside, The Football Factory, Looking for Eric, Those Glory Glory Days, Hooligans, Kvinnor offside, Rudo & Cursi – Bollar & bananer, Gregory’s Girl, Det finns bara en Jimmy Grimble, Will, Eleven Men Out.
Läs också:
Topp 10: Episka slag
Topp 10: Porrskådisar som bytt bana
Topp 10: Långa tagningar
Topp 10: Mardrömsskådisarna