Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 januari 2021 | 12:00

10 skräckfilmer som förtjänar en remake

Det ser inte ut att finnas något stopp för klassiska skräckfilmer som nyinspelas. Medan vissa mästerverk får anses heliga så finns det andra som av olika anledningar förtjänar en uppdatering.
Är det något Hollywood är mästare på så är det att gräva fram kultfilmer ur skräckgenren för att damma av för en uppdatering, vare sig det gäller uppföljare eller nyinspelning. På kommande repertoaren har vi remakes av såväl kvalitetsstämplade klassiker som ”Exorcisten” och ”Hellraiser” till modern mainstream-skräck som ”American Psycho” och ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren”.
 
Meningarna kan gå isär om vilka filmer som är alltför heliga att röra eller helt okej att modernisera. Men onekligen finns det skräckfilmer som gott och väl kan uppdateras. Vissa på grund av daterad kvalité, andra på grund av historier som kan moderniseras på spännande sätt. Här är några möjliga remakes av skräckfilmer vi vill se.
 
 

1. Alligator (1980)

 
Efter 1970-talets oräkneliga “Hajen”-kopior kom denna pärla om en bebisreptil som spolas ner i kloakerna och återvänder som människoätande jätte på Chicagos gator. Ett briljant exempel på hur man kan kombinera glimt i ögat (via John Sayles manus) med praktiska effekter. Kan bli en fin popcornrulle med ordentlig budget och regissör som kan genren – kanske Alexandre Aja som använde sig av samma djur i sevärda ”Crawl”.
 
 

2. Asylum – dödens salar (2001)

 
Psykologisk rysare blev en ekonomisk besvikelse men anses idag ha kultstatus och i Sverige har den skrämt de som funnit den i DVD-hyllan. En effektiv spökhistoria om saneringsarbetare som får i uppdrag att rusta upp gammalt mentalsjukhus där det lurar ett ont väsen. Bristen på effekter och fokus på kuslig stämning och miljöer gör att denna enkelt skulle kunna dammas av med lite högre budget och stark ensemble (här var stjärnan David Caruso…).
 
 

3. Christine (1983)

 
John Carpenters filmatisering av Stephen Kings roman om en mördarbil hamnar någonstans mellan mästerverk och kalkoner baserade på författarens verk. Måhända stämplad som kultfilm idag, historien om en impopulär tonåring som köper en Plymouth från 1958 med demoniska krafter har fortfarande potential i händerna på rätt regissör. Mike Flanagan har hanterat såväl övernaturligheter som King förut och är ett gott alternativ.
 
 

4. Hostel (2005)

 
Vad som spontant låter som en modern film har trots allt 15 år på nacken och inte åldrats helt med värdighet. Berättelsen om miljonärer som betalar för att tortera och mörda oskyldiga turister är dock nästan mer intressant och relevant idag. Skulle kunna bli guld med en regissör lite mindre glad i våld och blod än Eli Roth och möjligen förlägga handlingen i en annorlunda miljö (amerikansk?) än ständigt bespottade Slovakien.
 
 

5. Monsterklubben (1987)

 
Sex monster till priset av en! Filmen om ett gäng barn som kämpar mot några av våra mest kända skräckfigurer, från Dracula till Frankensteins monster, floppade när den kom men har uppnått kultstatus på senare år. En planerad Michael Bay-producerad remake ställdes in, efter negativ respons från originalets fans. Ett pålitligare namn som kan göra historien rättvisa skulle kunna presenta de klassiska filmmonstren för dagens unga publik.
 
 

6. My Little Eye (2002)

 
En brittisk liten rysare som inte gjorde mycket väsen ifrån sig när den kom men vars teman kring dokusåpor och övervakning känns desto mer relevant idag. Historien följde fem deltagare i en livesänd ”Big Brother”-liknande show som ska spendera ett halvår i ett hus för att vinna en miljon. Inte oväntat börjar folk dö så småningom. Variationer har försökt använda upplägget förut men här finns gott om potential att satirisera modern ungdoms jakt på kändisskap och pengar samt skildra modern övervakningsteknik.
 
 

7. Mördande dessert (1985)

 
Larry Cohens film om en ”The Blob”-liknande mördaryoghurt (ja, du läste rätt) floppade när den kom. Regissören själv tror anledningen var att vad egentligen var en satir om konsumtion och företagsgirighet såldes som en enkel skräckfilm. Budskapet i kombination med humorn är fortfarande intressant och skulle fungera lika bra idag. Tänk till exempel vad Guillermo del Toros kittlande visioner kan göra med ett sådant bisarrt upplägg.
 
 

8. Return of the Living Dead (1985)

 
Zombierullen var en hyllning snarare än någon uppföljare till George Romeros klassiker och blev i sig en kultfilm. Uppföljarna höll inte samma kvalité men originalhistorien om de levande döda som återuppväcks och attackerar ungdomar som festar på en kyrkogård är fortfarande definitionen av 80-talszombies. ”Alien”-författaren Dan O’Bannons smarta, humoristiska manus skulle kunna få en modern look av exempelvis Edgar Wright, som redan bevisat att han kan hantera genren med mästerliga debuten ”Shaun of the Dead”.
 
 

9, Slumber Party Massacre (1982)

 
En av de mer nämnvärda slasher-rullarna som kom i kölvattnet av ”Alla helgons blodiga natt”. Ursprungligen tänkt som en parodi med manus av feministiska författaren Rita Mae Brown men producenterna förvandlade den till ett halvnaket blodbad av 80-talsstandard. Det finns fortfarande utrymme att ta den löjligt simpla storyn om en borrmördare som invaderar ett pyjamasparty och göra en kul, blodig slasher med glimten i ögat.
 
Large 4a127e1dc83dc47d35e22b8c3b3e4a9d wishmaster
 

10. Wishmaster (1997)

 
Rysaren skröt med Wes Craven som exekutiv producent och flera skräckstjärnor i cameos. Den drog in tillräckligt med pengar för att yngla av flera uppföljare men kritiker hatade samtliga, inklusive originalet. Men storyn om en ”djinn” (en slags ond ande i lampan) som samlar på själar genom att lura folk på önskningar skulle i praktiken kunna bli tacksam skräckunderhållning med rätt regissör och skådespelare (istället för C-skådisen Andrew Divoff).
 
Vilka skräckfilmer vill du se remakes av?
| 31 januari 2021 12:00 |