Film

Skribent

Alexander Svensson

3 oktober 2024 | 06:00

TV-tips: Tom Cruises största film någonsin får svensk tv-premiär ikväll!

Tom Cruise och en talangfull ensemble unga stjärnskott flög högt och räddade filmindustrin i den här actionpackade uppföljaren.
När det kom ut att Tom Cruise skulle göra uppföljare på 1986 års "Top Gun" sisådär trettio år senare så var det nog inte jättemånga som misstänkt att resultatet skulle bli dels en av Tom Cruises bästa filmer någonsin, och dels hans mest inkomstbringande genom tiderna. Men så slutade det. "Top Gun: Maverick" är en grym actionrulle som gav hopp åt filmindustrin efter domedagsstämningen under Coronapandemin. 
 
Vi får, liksom i originalfilmen, följa den våghalsige stridspiloten Pete "Maverick" Mitchell (aka Tom Cruise i ett flygplan), som den här gången är äldre och mer erfaren, men också hatad av halva amerikanska flygvapnet och dessutom fortfarande plågad av sin bäste vän Goose's död. När sista hoppet för Mavericks pilotkarriär blir att träna en grupp unga piloter inför ett självmordsuppdrag, och en av piloterna, Rooster, är sagda polares son, så är Maverick fast besluten att göra det omöjliga och se till att alla kommer ur det hela med livet i behåll.
 
 
"Maverick" är lyckad framförallt för att den lyckas blanda hisnande flygsekvenser med ett hjärta som få uppföljare har, särskilt sådana som kommer närmare fyrtio år efter sin originalfilm. Historien om Maverick och Rooster är välskriven och välspelad av Cruise och Miles Teller, och filmen lutar sig precis tillräckligt mycket på nostalgi. Val Kilmers medverkan är även den finstämd, och levererar både fan-service och genuin känsla. 
 
Det är också roligt att se hur många skickliga unga skådespelare man fått tag i, för Mavericks kadettgrupp är fylld med ansikten som sedan dess gått vidare till stora roller i andra projekt. Glen Powell, som spelar den kaxige Hangman har till exempel blivit en av Hollywoods mest eftertraktade huvudrollsinnehavare. Monica Barbaro är i höst aktuell med Bob Dylan-filmen "A Complete Unknown" och håller dessutom jämna steg med Arnold Schwarzenegger i Netflix "Fubar", och både Danny Ramirez och Lewis Pullman har nästa år viktiga roller i stora Marvel-produktioner.
 
 
Det måste ju också nämnas att "Top Gun: Maverick" lyckades med konststycket att bli den mest inkomstbringande filmen i Tom Cruises karriär, med nästan en och en halv miljard dollar inspelade på biograferna. I skrivande stund är den då också den trettonde största filmen genom tiderna, sett till intäkter. 
 
Ikväll visas "Top Gun: Maverick" för första gången på svensk TV. Se den på TV6 klockan 21:00, eller när den går i repris på lördag klockan 23:20. Den finns också att hyra eller köpa på exempelvis Viaplay eller SF Anytime.
 
| 3 oktober 2024 06:00 |