Film

Skribent

Patrik Linderholm

24 september 2010 | 12:51

TV-tips för helgen v.38

Varje vecka på kommer Patrik att tipsa dig om ett gäng filmer som du inte får missa under helgen. Här är helgens måste-filmer!

"Think McFly! Think!". Denna helg bjuder på en hel del klassiska citat från klassiska filmer. Vad sägs om föregående från "Tillbaka till framtiden"? Eller varför inte "If you build it, he will come" från "Drömmarnas fält"?

Om du inte redan har en ursäkt till att sitta i soffan hela helgen så får du här sex stycken.

Billy Madison - fredag, TV3, kl. 19.00

Adam Sandler står kanske inte så högt i status hos många, men för mig är och förblir han en idol från barndomen. Jag kan hålla med om att mycket han gör nuförtiden inte är särskilt kvalitativa grejer, men på glansdagarna hade han (i viss bemärkelse) klass. Som i fallet med "Billy Madison", en av de allra tidigaste Sandler-filmerna.

Här spelar Sandler titelkaraktären Billy, en bortskämd och obegåvad rikemansson som mest beter sig som ett barn. När hans pappa funderar på att låta företaget gå över till VD:n istället för till Billy bestämmer han sig för att gå tillbaka till skolan och skaffa sig en utbildning. Eftersom Billy aldrig gått i skolan överhuvudtaget måste han börja från allra första klass. På några veckor ska han alltså klara av ca 12 års studier.

Nu är det kanske för att jag har ett sådant personligt förhållande till filmen, men jag tycker att det är en bra komedi med många sköna scener som bringar mycket skratt. I alltifrån Sandlers egna utbrott till utmärkta birollsprestationer av Chris Farley och Steve Buscemi återfinns humor på låg nivå som blir förvånansvärt roligt.

Tillbaka till framtiden - fredag, TV4+, kl. 19.00

Ja, vad ska man säga? De flesta är nog bekanta med denna oförglömliga 80-talsklassiker där Michael J. Fox's Marty McFly hamnar 30 år bakåt i tiden p.g.a. hans vän Doc. Brown's tidsmaskin, en DeLorean driven på plutonium. Väl i 1955 uppstår komplikationer då hans mamma blir kär i honom istället för hennes framtida man, Martys pappa. Marty måste också varna Doc. Brown om framtida händelser. Robert Zemeckis skapade inte bara en tidsmaskin utan dess like utan även en sci-fi-klassiker som håller än idag.

Drömmarnas fält + Waterworld - fredag, TV8, kl. 21.00

TV8 väljer att ha lite Kevin Costner-tema på fredagskvällen så jag slänger ihop dessa två filmer till en visning. I "Drömmarnas fält" får Costner höra den klassiska repliken "If you build it, he will come" och gör så genom att skövla sitt majsfält och bygga en basebollplan. Döda basebollspelare börjar sedan dyka upp och allteftersom blir planen en plats dit människor som gett upp sina drömmar kommer för att återuppliva dem. Trefaldigt Oscarnominerad från regissören bakom bl.a. "Sum of all fears", Phil Alden Robinson, som förövrigt skriver manuset till Martin Scorseses kommande film om Frank Sinatra.

I "Waterworld" är hela jorden täckt av, i stort sett, ett enda stort hav och folk lever på konstgjorda flytande städer. Costner är en klassisk "lone ranger" som sköter sitt och lever på det öppna havet. Han är också en mutant och håller därför låg profil, ända tills han får en kvinna och ett barn på halsen, där barnet visar sig ruva på en hemlighet med betydelse för mänsklighetens överlevnad. Ständigt är de i fara för de s.k. "smokers", ledda av en galen och enögd Dennis Hopper, i en roll man helst vill glömma. Kul fakta är att regissören Kevin Reynolds efter två veckors filmning med Costner insåg att han (ähum) tagit sig vatten över huvudet. Costner fick bort honom från produktionen och färdigställde filmen på egen hand. Resultatet blev väl inget att direkt hurra för, men ändå en intressant skildring av hur en post-apokalyps kan te sig.

När Harry mötte Sally - lördag, TV4+, kl. 20.00

Kan en man och en kvinna verkligen bara vara kompisar, utan att blanda in sex?

Det frågar sig Harry och Sally, de två huvudpersonerna i en av de populäraste romantiska komedierna de senaste decennierna - Rob Reiners "När Harry mötte Sally". Och det går inte heller att sticka under en stol med att det faktum är en av de bättre. Med en fyndig dialog och ett eminent skådespelarpar, Billy Crystal och Meg Ryan, skapades en filmmagi som många filmer i samma fack har försökt uppnå. Såklart är den skriven av en gigant inom genren - Nora Ephron, som även skrivit (och regisserat) andra klassiker som "Sleapless in Seattle" och "You've Got Mail". Filmen Oscarnominerades också för just Ephrons manus, som bl.a. innehåller den klassiska fejkorgasmscenen.

Wag the dog - lördag, TV6, kl. 21.00

Vad ska man göra när den sittande presidenten två veckor innan valet anklagas för att ha antastat en minderårig tjej? Genom att lägga fokus på något helt annat såklart, förslagsvis genom att fejka ett krig i Albanien. Detta tycker i alla fall spin-doktorn Robert De Niro som teamar upp med Dustin Hoffmans Hollywoodproducent för att dölja katastrofen. Tillsammans ger de sig in i ett hisnande projekt där alla medel är tillåtna. Barry Levinson ("Good morning, Vietnam", "Rain Man") skapade med sin "Wag the dog" en träffsäker politisk satir om mörkläggning i USA:s maktcentrum. I övriga roller syns bl.a. Anne Heche, Denis Leary, Willie Nelson och Kirsten Dunst. Hoffman Oscarnominerades förövrigt för sin roll, och även manuset, som är baserat på en bok av Larry Beinhart, fick en nominering.

| 24 september 2010 12:51 |