TV-tips

Skribent

Martin Persson

24 augusti 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Sydkoreansk seriemördarthriller från 2003 - bland det bästa i genren

Regissören av ”Parasit” i sitt esse, minst sagt.
”Parasit” är inte bara en av tidernas bästa filmer, utan även den första icke-engelskspråkiga filmen som vann en prestigefylld Oscar för ”Bästa film”.
 
Tänker du dig då att kolla in ett par fler sydkoreanska filmer, kanske även av just samma regissör Bong Joon Ho, så tycker jag att du gör helt rätt i det.
 
”Parasit” är hans kanske idag mest kända film, men svårt att säga om det är hans bästa. Det finns ett par tunga rivaler, bland annat ”Memories of Murder”.
 
2003 kom filmen och är en välskriven detektivberättelse på allra bästa sätt. Tänk dig ”Seven”, men om möjligt ännu mer skruvade twister, tragiska karaktärer och subtilt bildspråk och foto.
 
Filmen är på IMDb placerad på topp 250 listan över tidernas bästa filmer och jag kan inte annat än att hålla med. Det är utan tvekan en av mina favoritfilmer genom tiderna.
 
På vår lista över ”10 underskattade filmer om seriemördare” fick sig filmen en fin niondeplats, med motiveringen ” ett både humoristiskt och tänkvärt mordmysterium som snabbt utnämndes till både kultfilm, en av 2000-talens bästa filmer samt en pärla inom dess genre” av Andreas Samuelson.
 
Se detta mästerverk på TV ikväll!
 
"Memories of Murder" visas ikväll 22:00SVT2. Streamar även gratis på SVT Play.
 
| 24 augusti 2024 04:00 |