Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 juli 2024 | 05:00

Inatt på tv: Skrämmande underskattad skräck - ”otäckt verklighetsnära scenario”

Första filmen visade hur modern teknik kan sprida skräck. Tvåan höjde ribban till skrämmande nivåer. Se den på TV ikväll - om du vågar.
2014 års rysare ”Unfriended” erbjöd en relativt ny variation på det prövade found footage-konceptet, nämligen att publiken ser allt utspelas via karaktärernas datorskärmar (”screenlife”). Filmen blev en enorm framgång och ledde inte oväntat till en uppföljare fyra år senare, ”Unfriended: Dark Web”.
 
Till skillnad från första filmens övernaturliga historia så är denna mer förankrad i verklighetens hacker-värld. Här hittar Matias (Colin Woodell) en dator på ett café och upptäcker under ett Skype-möte med sina vänner att den innehåller skrämmande hemligheter - och ägarna vill ha den tillbaka.
 
Även denna film kommer från Blumhouse men är skriven och regisserad av Stephen Susco, manusförfattaren bakom bland annat ”The Grudge” och ”Texas Chainsaw 3D”. I andra roller ser vi Rebecca Rittenhouse (”Once Upon a Time in... Hollywood”), Betty Gabriel (”Get Out”) och Andrew Lees (”The Originals”). Filmen blev liksom föregångaren en stor succé och drog in över 16 miljoner dollar (på en 1 miljons budget).
 
Det är en av få uppföljare, speciellt inom skräckgenren, som är överlägsen originalet. En otäck rysare med gott om oförutsägbara twistar och relevanta teman om hur sårbara vi är för främlingar online. ”Med en tajt story och ett otäckt verklighetsnära scenario lyckas Stephen Susco överträffa mina lågt ställda förväntningar” skrev Alexander Kardelo i sin recension från 2019.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Unfriended: Dark Web”:

● Ikväll på Kanal 5 23.10
● Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 1 juli 2024 05:00 |