TV-tips

Skribent

Martin Persson

4 september 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Tom Cruise och Jack Nicholson i intensivt rättegångsdrama från 1992

”You can’t handle the truth!” är den minnesvärda repliken i kvällens hyllade film.
En film av Rob Reiner är alltid sevärt bara det. En film som dessutom har Tom Cruise, Jack Nicholson, Kevin Bacon och Demi Moore med flera i huvudrollerna säljer det hela ännu bättre.
 
”På heder och samvete” kom 1992 och handlar om ett par marinsoldater som anklagas för att ha mördat några av sina kollegor. Till följd av detta ställs de i en rättegång och får hjälp av två advokater som kämpar mot en överste vars regementes anseende går före allt annat.
 
Filmen är väldigt välspelad och intensiv. Alla skådisar lyser starkt i vanlig ordning, men Jack Nicholson i synnerhet får en särskilt minnesvärd roll, som ledde till en Oscarsnominering för Bästa manliga biroll. Filmen nominerades även för Bästa film, vilket är en kul bedrift trots att den inte vann något.
 
Det får även sägas att filmen har en ofta citerad och minnesvärd replik under tumultet för rättegången: ”You can’t handle the truth!”, som vi dessutom hade med på vår lista över ofta felciterade filmrepliker. Det hela är alltså en dialog mellan Tom Cruise och Jack Nicholsons karaktärer när det börjar hetta till i filmens intriger.
 
Intressant nog, som ni kan se på vår lista över filmer baserade på verkliga händelser, ledde denna film till att en marinsoldat faktiskt gick ut och pratade om sanningen som skett i marinkårens nollning, men som i slutändan fick förödande konsekvenser för honom själv.
 
”På heder och samvete” visas ikväll 21:00TV6. Streamar även på Viaplay och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
| 4 september 2024 04:00 |